Лекари: Коледната еуфория убива!

Лекари: Коледната еуфория убива! | StandartNews.com

Стресът около празниците удря дамите в сърцето

Хипертоничките да не се хвърлят като лъвици в кухнята, съветват кардиолози

Стресът от силното желание да направят празниците един вълшебен и щастлив момент за всички близки и приятели, може да изложи жените на сериозен риск от сърдечно-съдови проблеми. Напрежението, причинено от множеството задачи, свързани с подготовката на Коледа и Нова година - като пазаруване и готвене, избиране на подаръци и организиране на самото семейно празненство, може да доведе до сериозен стрес, който да увреди сърцето на дамите. За това алармира д-р Карла Карлмайер, кардиолог в Методистката болница в Хюстън, пред health.com.

Д-р Карлмайер споделя, че в многогодишната си практика е била свидетел на редица случаи на кардиомиопатия около празниците. Това се случва, когато дамите са изложени на повече стрес за кратък период от време. "Ако тази кардиомиопатия се игнорира, може да бъде фатална", алармира специалистът. До нея се стига, когато хормоните на стреса отслабят основната помпена камера на сърцето - лявата. Това състояние най-често поразява дамите, които са в края на 50-те и до средата на 70-те си години. Когато са подложени на силен стрес, някои от тях

получават болки в гърдите или задух

И то без значение дали напрежението е емоционално или физическо. В повечето случаи това състояние се третира с лекарства, обяснява д-р Карлмайер и съветва пациентите при поява на подобни симптоми възможно най-бързо да се подложат на ехографско изследване при специалист.

Скок в кръвното налягане е друго също често срещано състояние при дамите в предпразничната еуфория. Високото кръвно по празниците поставя дамите в повишен риск от болки в гърдите, сърцебиене и инсулт. Когато са под стрес, хипертоничките трябва да са под строго наблюдение на специалист. "Важно е по време на празниците да си отделяте време за себе си и да правите неща, които ще ви помогнат за облекчаване на стреса. Упражнения, ходене или тичане, йога, медитация, приятна разходка с любимия човек, каквото и да е. Празниците трябва да бъдат щастливо време, прекарано със семейството и приятелите у дома, а не с лекарите в спешното отделение", категорична е д-р Карлмайер.

Правилното планиране е ключът

към веселите празници. Ако организирате и подготвите всичко по-отрано, ще избегнете риска от това празникът да се превърне в кошмар и няма да се стресирате излишно. Обмислете предварително какво точно ще е менюто и напазарувайте по-дълготрайните хранителни продукти предварително. Алкохолът също може да се избере и купи предварително. Така ще си спестите стреса от реденето по опашки точно в празничния ден, след което трябва да прекарате още няколко часа в кухнята. За щастлива празнична вечер не е нужно да стоите над печката цял ден. Не си го причинявайте! Добра идея е да поръчате всичко готово от някой ресторант или пък да помолите всеки от гостите да донесе по нещо за хапване.

Ако изберете и купите подаръците за близките и приятелите си навреме, това също няма да е досадно и стресово начинание. Съставете списък с желаните дарове и максималната сума, която може да заделите за тях, и действайте! Не се тревожете излишно, ако не разполагате с достатъчно пари, за да купите мечтаните подаръци на любимите хора.

По-важно е да изберете нещо с вкус и любов

за тях.

Ако почувствате, че стресът е повече от удоволствието, което изпитвате, подготвяйки трапезата и подаръците, просто не се нагърбвайте с тази задача. Помолете някой да ви помогне или направо замести в ролята ви на организатор на празненството и просто се насладете на магията на Коледа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай