Лекари със стряскаща статистика за младежите у нас

Да се забрани спонсорството от тютюневите фирми, искат лекари.

Лекари със стряскаща статистика за младежите у нас | StandartNews.com

Една четвърт от 16-годишните у нас пушат, а за първи път децата опитват цигари на възраст между 11 и 13 години, каза д-р Гергана Гешанова - председател на Коалиция за живот без тютюнев дим.

Организацията заедно със Сдружение "България без дим" и фондация "БлуЛинк", започват гражданска мисия с конкретни предложения към политическите сили.

Исканията са свързани с изпълнението на Рамковата конвенция за контрол на тютюна, която страната ни е подписала през 2006 г. Едно от тях е да бъде спряна външната реклама на тютюневи изделия, каза доктор Гергана Гешанова - председател на Коалиция за живот без тютюнев дим".

"Нашата страна е наистина от останалите 3 или 4, или 2 страни в Европа, в която все още можеш да видиш билбордове с реклама на тютюневи изделия, когато тръгнеш да пътуваш. Ние сме от малкото държави в Европа, които излагат кутиите цигари в магазините на видно място".

Да се забрани спонсорството от тютюневите фирми, да се подобри координацията между различните институции и органи в управлението за подписване на протокол, с който да се ограничи незаконната търговия, настояват още експертите: "Той е протокол към Рамковата конвенция за контрола на тютюна. Повечето държави го подписват, ратифицират, приемат със закони. Ние в България не може да решим кой да бъде инициаторът за подписването на този протокол", заяви Гергана Гешанова.

От екипа за граждански натиск настояват още в контрола на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да се включат повече органи, да продължи повишаването на акциза върху цигарите: "Тази политика бихме искали тя да продължи разбирането, че акцизът е важен да се увеличи. България е достигнала минимума, който ЕК иска и там сме се заковали", каза още д-р Гешанова.

Доброволци и членове на екипа на Коалицията за живот без тютюнев дим ще се срещнат с щабовете на кандидатите за народни представители и ще ги запознаят с исканията на гражданското общество за противодействие на тютюнопушенето.

Източник: БНР

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай