Понеделник,

Купуваме две въздушни линейки

От: Рачо Рачев -
218
Купуваме две въздушни линейки
A
A
A

Добра новина за родното здравеопазване поднесоха днес от ГЕРБ. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството по Оперативна програма "Региони в растеж" са осигурени 20 милиона лева за хеликоптери и линейки. Информацията даде на брифинг в парламента Димитър Главчев.

Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие, посочи, че от доста време се е говорело да се обнови спешната помощ с европейски средства. Хеликоптерите ще спасяват хора в критични ситуации, ще участват и в планинско спасяване, както и ще се ползват при донорски ситуации. Тези пари ще са в допълнение към средствата, които Министерство на здравеопазването дава за спешна медицинска услуга.

Николова се надява да успеем да купим две въздушни линейки. Ще се изградят и хеликоптерни площадки, за са се ползват тези въздушни линейки. Ще бъдат обучени и екипи. Ще се ползва опитът на експертите от Планинската спасителна служба.

В Министерския съвет вече е създадена стегната организация. За самите планински спасители въздушните линейки са крайно необходими. Обществената поръчка ще стартира до месец-два.

На 10 февруари в Министерския съвет и Президентството беше внесена гражданска петиция с искане държавата да финансира най-малко четири медицински хеликоптера.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com