Кацаров с първи думи за починалото дете

Ще бъдат проверени всички болници, в които то е лекувано, съобщи министърът

Кацаров с първи думи за починалото дете | StandartNews.com

"При починалото дете не е изолиран патологичен менингокок, както се очаква и каквато е била първоначалната диагноза, не е изолиран и при контактните лица". Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров във връзка с починалото дете. Той допълни, че доколкото му е известно другите контактни деца са в добро състояние.

"Имам доклад от директора на РЗИ и Националния център по заразни и паразитни болести. Предприети са всички необходими противоепидемични мерки и мерки за изолиране на причинителя на заболяването", увери Кацаров.

"Що се отнася до действията на лечебните заведения, започнала е проверка от Изпълнителна дирекция "Медицински надзор". Ще бъдат проверени всички лечебни заведения за това дали е оказана дължимата грижа при медицинското обслужване на това дете", допълни той.

По думите му по негова молба от столичното РЗИ ще разпространят цялата информация, с която разполагат по случая до обяд.

Припомняме, че от 1 декември беше преустановено присъственото обучение в детска градина "Вълшебство" по предписание на Столичната здравна инспекция след установени случаи на деца, положителни за бактериален менингит. Впоследствие стана ясно, че едно от децата е починало.

На 29 ноември от СРЗИ са взети проби от 31 деца и 8 души от персонала, които са били контактни на инфектирано дете. Изследванията, направени от Националния център по заразни и паразитни заболявания, показват, че 16 деца и 2 възрастни са положителни за наличие на Neisseria meningitidi (менингокок).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай