Джипита и фармацевти агитират за ваксини. Кого ще слуша министърът?

Асена Сербезова каза какво ще прави с болница "Лозенец"

Джипита и фармацевти агитират за ваксини. Кого ще слуша министърът? | StandartNews.com

Хората в страната имат най-много доверие на фармацевтите и личните лекари, и поради тази причина те ще бъдат активно включени в кампанията за стимулиране на имунизацията срещу коронавируса. Това заяви здравният министър проф. Асена Сербезова в интервю за бТВ.

„Лекарите и фармацевтите могат да дадат по-специфична информация за хората. Има хора, които са в негативизма и отрицанието на ваксините изобщо, но те са между 10 и 12%. По-големият процент се колебаят и с подходяща информация може да се получи отговор на въпросите“, каза Сербезова.

По думите на Асена Сербезова кампанията за имунизация срещу коронавируса ще се води по препоръките на СЗО, защото „няма нужда да откриваме топлата вода“.

За имунизацията на деца министърът коментира, че тя ще се извършва във ваксинационните пунктове, като предстои да се уточнят механизмите на работа.

Относно новия вариант „Омикрон“ здравният министър каза, че е трудно да се прогнозира какво ще е поведението му в държава с едва 30% ваксинирани.

„Постът на министър на здравеопазването не се поема с мисълта, че е добре за кариерата. Трябва да се поема като възможност да се направят малки и добри неща за здравеопазването“, коментира Сербезова. Тя съобщи, че от 1944 г. насам на стола на здравето е имало общо 33 министри, без да се броят служебните. „Около 400 дни се задържа един здравен министър средно у нас. За реформи и промени трябва да има пълен хоризонт и мандат“, каза Сербезова.

„Знаех много добре с какво се захващам. Няма да бъда сама – има много подготвен екип и съветници. Имам и предистория в администрацията“, каза още тя. Сербезова допълни, че ще чува експертните позиции на проф. Тодор Кантарджиев, на Гергана Николова като представител на личните лекари и на още много експерти.

Що се отнася до казуса с болница „Лозенец”, оказа се, че нито една от трите страни не желае това сливане. Това може да породи редица проблеми, каза Асена Сербезова, която преди дни спря процедурата по сливането на три болници.

„Сливането е подписано буквално няколко часа преди края на мандата на предишния министър. Само Кацаров може да отговори, защо го е направил“, каза Сербезова.

„Моята работа е да защитя интересите на работещите в тези болници и интересите на техните пациенти, и на децата, разбира се“, каза здравният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай