20 млн. за личните лекари

Над 62% са свободните болнични легла

20 млн. за личните лекари | StandartNews.com
  • Над 62% са свободните болнични легла

Над 20 милиона лева ще бъдат преведени на общопрактикуващите лекари. На 24 март ще бъдат наредени на Районните здравноосигурителни каси, които ще ги разпределят по съответния ред. Това съобщи управителят на Здравната каса  проф. Петко Салчев в първото си телевизионно интервю, дадено за бТВ.

ВИЖ ОЩЕ: Връщат аналгин-хинина, помага срещу вируса

За специализираната извънболнична помощ ще бъдат наредени 21,8 милиона лева, за денталните медици – 16 милиона лева, за лабораториите – 8 милиона лева, за онколекарствата, които се ползват в лечебните заведения – над 52 милиона лева и за дейността на болниците – над 82 милиона лева.

ВИЖ ОЩЕ: Имаме резерви от хининови лекарства, правим още

Специално за коронавируса няма специфична клинична пътека. Използва се №104, която е в рамковия договор. Пуснати са указания до всички болници как да се действа при този случай, каза шефът на Касата. Той увери, че НЗОК ще издържи дори на най-лошия вариант с разпространението на коронавируса у нас. В момента са разработени всички възможни варианти за действие. Направени са и няколко реорганизации. „Една от тях е свързана с това, че голяма част от служителите на районните каси са в разположение на колегите им от районните здравни инспекции, за да подпомагат тяхната дейност“, обясни проф. Салчев.

ВИЖ ОЩЕ: Нови забрани! Затварят градовете /ОБЗОР/

„Хората се притесняват дали здравната мрежа е готова да посрещне това предизвикателство. Всеки ден имаме обобщена справка за наличните легла в цялата страна, които са свободни и заети“, уточни той. 

Салчев успокои хората, че в момента свободните легла на територията на цялата страна са над 62%, а в София са между 60 и 69%. В анестезиологичните отделения, където са и най-големите притеснения, 63% са свободните легла за цялата страна, а в София – 52%.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай