Затворът очаква неуловимия Йоско

Затворът очаква неуловимия Йоско | StandartNews.com

Вече две години Интерпол издирва Йосиф Йосифов

Ще лежи ли в затвора Йосиф Йосифов- Йоско Костинбродския, осъден за убийството на Кирил Киров- Японеца? Въпросът остава висящ, докато роденият в костинбродското село Безден подсъдим не бъде намерен. От две години той е обявен от Интерпол за международно издирване с червена бюлетина. В понеделник специализираният наказателен съд присъди издирваният 17 г затвор на Йосифов за опит за убийство на Киро Японеца през 2003 г. Костинбродския обаче беше беше оправдан като лидер на организирана престъпна група за убийства, отвличане и търговия с дрога през 2003-2010 година. Също 17 години затвор за опита за убийство на Японеца получи и Ивайло Симеонов - Богьовеца. Други трима подсъдими Вергил Славов, Мариян Атанасов и Александър Йорданов бяха напълно оправдани за това, че са част от банда за мокри поръчки. Атанасов получи 2 години условно заради държане на пистолет, заглушители и патрони в дома му. Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен специализиран наказателен съд.

Неуловимият Йоско умее ловко да се измъква от правосъдието, въпреки че е задържан нееднократно. Той е осъждан още през 1988 г. и впоследствие реабилитиран. Осъждан е и през 2001 г. и 2005 г. за противозаконно ползване на автомобил и за грабеж. Две години по-късно прокуратурата го обвинява за изчезването на хърватина Иван Може - сочен от МВР за част от група за поръчкови убийства. На 23 февруари 2007 г. Иван Може излиза от заведението "Сливнишки герой" с Йосиф Йосифов-Йоско и изчезва безследно. Йоско твърди, че само е набил Иван Може.
През 2010 г. от МВР съобщават, че са разбили организирана престъпна група, извършваща тежки престъпления. Тогава медийни публикации

свързват групата с разстрела на Филип Найденов-Фатик

тъй като Йоско е разпитван за убийството. Задържани са няколко души (сега обвиняеми заедно с Йоско пред спецсъда), но соченият за лидер Йосифов изчезва и е обявен за издирване. През юни 2012 г. той е обявен за издирване с Европейска заповед за арест по обвинение за организирана престъпна група за грабежи и екстрадиран от Гърция през януари 2013 г.
Йоско Костинбродския и групата му са задържани на 6 ноември 2013 г. при спецакция на ГД "Национална полиция" и Специализирания отряд за борба с тероризма. Според разследващите групата е действала от началото на 2003 г. до задържането на част от участниците по друго дело на 1 юни 2010 г.
През февруари 2014 г. обаче Специализираният наказателен съд оставя без мярка за неотклонение Йосиф Йосифов заради документален гаф - престъпленията, за които задържаният е обвинен, са различни от посочените в заповедта за арест. Той не може да бъде обвинен като тартор на бандата за убийства, защото е задържан в Солун с европейска заповед за арест и върнат у нас по друго обвинение - като лидер на група за дрога. Според закона човек, предаден по силата на европейска заповед за арест, не може да бъде съден за друго престъпление, извършено преди връщането му. Единственият начин е, ако тамошните власти не дадат изрично такова разрешение. Спецсъдът даде на прокуратурата седмица, за да получи това разрешение, но то не дойде и Йоско беше пуснат на свобода. През това време Софийската районна прокуратура му повдигна последователно 2 обвинения - за закана за убийство на апелативния прокурор Бранислав Славов и за закана за убийство на полицая от Главна дирекция "Национална полиция" Алекси Василев и семейството му. Районният съд обаче го освободи и по двете обвинения и в така Йоско си тръгна от съда напълно свободен.
Чак дни по-късно стана ясно, че от Солун е пристигнало разрешение от апелативен съдия Йоско да остане у нас за разследването по "Килърите 4", но той вече беше изчезнал и

оттогава следите му се губят

След пускането му от ареста, Костинбродския изчезна и оттогава е в неизвестност, като е обявен още от март 2014 г. за общодържавно издирване.
Според информации в медиите Йоско Костинбродския се укрива в селищата близо до границата в Западна България, на няколко пъти е пребивавал в Сърбия и Гърция. Преди две години се появи версия, че той се укрива при Братя Галеви след двете убийства на тайни свидетели срещу него и групата му за поръчкови убийства, станала известна като "Килърите 4". През декември 2014 г. Хрисим Хрисимов е разстрелян с 8 куршума пред кафенето си в квартал "Банишора". Най-вероятната причина за разстрела му е, че е бил свидетел срещу бандата на Йоско. Хора от ъндърграунда потвърждават предположенията, че костинбродчанинът е поел по пътя на дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов. И на крими контингента, и на разследващите било добре известно, че тъкмо Галеви са хората, които са имали вземане-даване с групата на Йоско.

Килърите-4 без пръст в убийството на Фатик

Пред съда в понеделник застанаха Ивайло Симеонов, Вергил Славов, Мариян Атанасов и Александър Йорданов. Прокуратурата искаше доживотни присъди за бандата, наречена "Килърите 4". Оказа се обаче, че няма доказателства Йоско и компания да са участвали в отвличането на сина на президента на ФК "Славия" Венци Стефанов - Димитър, през 2004 г. и на сириеца Християн Валю, както се подозираше в хода на разследването. Хората на Йоско нямали пръст и в убийството на Филип Найденов-Фатик.
Съдът призна Йосиф Йосифов за виновен като съизвършител в опита за убийство на Кирил Киров-Японеца. Присъдата - 17 години "лишаване от свобода" трябва да бъде изтърпяна при строг режим. Магистратите обаче оправдаха Йоско Костинбродския по обвинението, че е ръководил престъпна организирана група, която е извършила опита за убийство, съобщиха от съда. Спецсъдът остави мярката за неотклонение на Йосифов - "задържане под стража", непроменена. Същата присъда - 17 години затвор при строг режим за опита за убийство на Японеца получи и Ивайло Симеонов. Той бе признат за виновен и по обвинението, че е държал заглушител на GSM мрежите, налични в България. Съдът измени мярката за неотклонение на Симеонов от "подписка" в парична гаранция в размер на 10 000лв., като му наложи забрана да напуска пределите на страната.
Съдът призна Вергил Славов и Александър Йорданов за невинни, като отмени и мерките им за неотклонение "подписки". Мариян Атанасов беше оправдан в това да е участвал в организирана престъпна група с ръководител Йосиф Йосифов, а за повдигнатото му обвинение за държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси му беше наложено 2-годишна условна присъда с 4-годишен изпитателен срок. Съдът измени мярката за неотклонение на Атанасов от парична гаранция в размер на 2000 лева в "подписка".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай