Законопроект: Независим прокурор ще разследва главния

Има конституционно решение, ще поискаме становище от Венецианската комисия, заяви правосъдният министър

Законопроект: Независим прокурор ще разследва главния | StandartNews.com

„В НС е внесен законопроект за това независим прокурор да може да разследва главния и заместниците му". Това обяви в студиото на "Здравей, България" на Нова тв правосъдният министър Десислава Ахладова. Тя коментира евродоклада за върховенството на закона, който определи като обективен. 

„Имаме внесен през 2019 г. законопроект за изменение на НПК и Закона за съдебната власт. Имаме конституционно решение. Ще поискаме становище от Венецианската комисия. Обсъждаме темата дали независимия прокурор ще работи по други дела. Смятам, че  той трябва да работи само по дела, които касаят главния и неговите заместници”, поясни Ахладова.

На въпрос дали трябва ВСС да проверява дейността на главния прокурор с опция да му прекратява мандата, тя заяви следното:

„Правителството много последователно следваше политиката за ненамеса в съдебната власт. Министърът на правосъдието, каквото и становище да вземе във връзка с независимата съдебна власт, би било намеса. Органът, който трябва да реши какви мерки да вземе, е Пленумът на ВСС”.

Ахладова коментира дали трябва да се продължи разследването на аферата  "Апартаментгейт".

„Комисията констатира, че имало проблем и има оставки на министри. Няма оценъчен елемент и препоръка от страна на ЕК за възобновяване на разследването. Прокуратурата и КПКОПНИ се произнесоха и всичко приключи”, поясни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай