Четвъртък,

ВАС спря решението за "черни списъци" по "Магнитски"

От: Стандарт -
301
ВАС спря решението за "черни списъци" по "Магнитски"
A
A
A

Жалба на всеки включен в българския списък за санкции по закона "Магнитски" спира неговото действие.

 Това постанови тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС).

Българският списък на лицата, които имат връзка със санкционираните български граждани по силата на американския глобален закон "Магнитски", бе изготвен след решение на Министерския съвет от 4 юни. Правителството създаде специална работна група, която изготви списъка, а целта бе да се минимизира възможността за попадане на български банки и фирми под ударите на американските санкции.

В последствие бе съобщено, че са запорирани банковите сметки в страната на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. България няма законодателство, което да се доближава до американския закон "Магнитски" и поради тази причина бе използван действащият Закон за мерките срещу изпирането на пари.

Повечето засегнати от списъка лица обжалваха попадането си в списъка на правителството пред ВАС. Първото произнасяне на съда е по жалбата на А. Георгиев, който настоява ВАС да спре предварителното изпълнение на решението на правителството.

Съдът постановява, че включването на Георгиев в подобен списък го засяга неблагоприятно без никакво съмнение. В същото време ВАС подчертава, че списъкът няма самостоятелно съществуване, тъй като в него липсва разпоредителна част, която да послужи като основание за пряко и непосредствено засягане на интересите на жалбоподателя. Атаката е срещу самото правителствено решение за създаването на този списък.

ВАС напомня, че правителственото решение няма допуснато предварително изпълнение. Това означава, че самото подаването на жалба срещу решението има спиращ ефект върху неговото изпълнение. ВАС указва на Министерския съвет, че трябва да докаже на какви основания всички хора са включени в санкционен списък по силата на българското законодателство.

Определението на съда означава, че до произнасянето по същество всякакви нови разширения на „черния списък“ са изключени.

 


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com