ВАС реши за къщата на Гешов

Има възможност сградата да запази автентичния си вид

ВАС реши за къщата на Гешов | StandartNews.com

Фото БГНЕС

Столичната община запазва къщата на видния политик и банкер Иван Евстатиев Гешов, позната като - Къщата на Гешов.

Иван Евстатиев Гешов е премиер на България в периода 1911-1913 г. Къщата се намира на бул. "Патриарх Евтимий" 7 като единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност с изработването на нов подробен устройствен план, съобщават от Върховния административен съд (ВАС).

С новия план ще отпадне предвиждането на имота "за хотел" и вграждането на къщата във фасадата на 7-етежен хотел, одобрено през 2004 г. Със заповед на главния архитект на София Здравко Здравков се създава устройствена възможност за запазване в автентичния вид и цялост на една от емблематичните за София сгради от началото на ХХ век, изградена по проект на арх. Никола Лазаров. Това стана възможно след окончателното решение на Върховния административен съд в полза на Столична община срещу жалба от собствениците на имота "Артемида - БСИ" АД, припомнят от ВАС.

Фирмата обжалваше заповедта на главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков, с която беше наредено да се изработи служебно изменение на плана за регулация и застрояване и работен устройствен план за УПИ II-4 "за хотел", кв. 428, м. 

С решение на ВАС от 11 октомври се отменя решение на Административен съд - София град и жалбата на "Артемида - БСИ" АД се отхвърля.

Проектът за нов подробен устройствен план ще бъде съобразен и с изискванията на Общия устройствен план на Столична община.

Столична община е връчила заповед за аварийна консервация на застрашените от унищожаване елементи от фасадата и защитно покритие, информират от съда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай