Ученикът показвал на ИДИЛ как прави бомбата

Такъв обем от взривни вещества не е намиран и в Европа, обясниха от държавното обвинение

Ученикът показвал на ИДИЛ как прави бомбата | StandartNews.com

Специализираната прокуратура разполага със сериозна комуникация между ученика от Пловдив, обвинен за тероризъм и вербовчика от "Ислямска държава", от която ставало ясно, че 16-годишният е подготвял терористичен акт, обяви в извънредно изявление говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева. 

Прокурорката обясни, че мнението на обвинението, че детето е жертва на радикализация остава валидно. 

Според държавното обвинение продължава да има реална опасност за сигурността на голям брой български граждани.

"От друга страна обаче стоят интересите на българските граждани. Намерени са взривни вещества и устройства в дома на обвиняемия несъпоставими с нито един казус от новата история на България", каза Милева и уточни, че родителите на момчето не са знаели какво има на тавана в дома им.

Прокурорката подчерта, че родителите са помогнали на разследващите за случая, като отбеляза обаче, че първоначалната информация, че детето им има общо с "Ислямска държава" не е дошла от тях, а от друг човек.

Милева обяви, че прокуратурата разполага с доказателства - видеоклипове, които момчето е изпращало на вербовчика как приготвя взривни вещества за бомби. 

"Такъв обем от взривни вещества не е намиран и в Европа", каза говорителката. Тя поясни, че прокуратурата ще запази интересите и правата на ученика, но няма да се откаже да поиска от апелативния спецсъд неговото задържане, тъй като има реална опасност за сигурността на голям брой български граждани.

"Прокуратурата ще продължи да поддържа искането си за задържане под стража на непълнолетното лице, тъй като считаме, че тя е една от най-адекватните. Така той ще бъде изолиран в специална среда, в която с него ще работят психолози и психиатри“, каза още Милева.

При закрити врати днес трима апелативни съдии ще решават за окончателната мярка за неотклонение на 16-годишния. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай