Цв. Василев плащал за лобиране в Темида (ОБЗОР)

Пренесъл парите със самолета си до Франция

Цв. Василев плащал за лобиране в Темида (ОБЗОР) | StandartNews.com

Банкерът-беглец Цветан Василев е платил 50 000 евро на мъж в Париж, за да лобира за избора на главен прокурор в края на 2012 г. Това стана ясно от показанията пред спецсъда на основния свидетел по делото КТБ Бисер Лазов, пише "Монитор". 

Той е бивш главен счетоводител на множество дружества, контролирани от Василев, наречени с общото име „Фирмата“. Източването на КТБ е ставало чрез отпускането на кредити на тези дружества, а парите отивали там, където Василев посочи. Лазов разказа подробно пред спецсъда за пътуването до Франция с личния самолет на банкера. „В началото на септември 2012 г. пътувах с Цветан Василев с личния му самолет до Париж. Този ден бях почти непрекъснато с него, нещо, което не ми се случваше често. Това е единственото ми пътуване със самолета му. Беше в понеделник след почивните дни на 6 септември. Предния ден Василев ми се обади и ми каза шеговито, че е решил да ме разхожда до Париж с личния си самолет. Поръча ми да отида в къщата му в Бояна в неделя. Привечер бях там. Това беше един от малкото пъти, в които съм ходил в тази къща, винаги по служебни поводи. Василев ме прие в някакво предверие, приемна. Каза ми, че на следващия ден ще пътуваме до Франция и ще носим пари в брой, целта била да се помогне на приятел. Искаше да си разделим парите.

Каза ми: „За всеки случай при преминаването на летищата“.  9 ч. без нещо в понеделник бях на ВИП-а на аерогара София. Попитах го откъде ще се вземат парите – от касата на „Фирмата“ или по друг начин. Василев ми каза, че ги е взел от главната каса на банката. „Като се върнем, трябва да оправим малко касата“, каза той. Носеше 50 000 евро и в една от залите на ВИП-а ги разпредели на две. Сумата беше в една пачка по 500 евро. Двамата сложихме по 25 000 евро в джобовете си. Той ми каза какво да отговоря, ако ме питат за парите, но никой не ни попита дали пренасяме пари, нито на летището в София, нито при кацането в Париж“, разказа Лазов. По време на полета Василев му казал, че се подготвя сделка за придобиване на мажоритарния пакет от капитала на БТК. Че сделката е много сложна и включва договаряне с кредиторите на БТК. „Каза, че се прави нова структура от дружества, която ще е разположена в Люксембург. Каза, че ще бъде създадено дъщерно дружество на неговата фирма „Бромак“, което да се включи като инвеститор по подготвената схема. Докато това дружество бъде създадено, в преговори с международните кредитори на БТК ще влязат КТБ и „Бромак“ като неин мажоритарен собственик. Чак когато акциите бъдат заплатени, ще бъдат прехвърлени към новосъздаденото дъщерно дружество. Прогнозната стойност на тази инвестиция от 43 % беше около 87-88 млн.евро, като средствата за финансирането ще се осигурят с кредити от КТБ“, спомни си Лазов. Василев го предупредил да е изключително внимателен и сложните сделки да намерят основателен счетоводен и фискален израз. „В Париж излязохме отново през някакъв ВИП. Чакаше ни кола, пътувахме 40 минути. Спря ни пред бизнес сграда. Качихме се в офис и там се видяхме с Димитър Абаджиев. Аз вече го познавах, работеше с Цветан Василев по конкретно поставени му задачи. Дойде французин с фамилия Фукс. Василев първо говори с него на френски, който му е любимият език. След това минаха на английски. Аз не говоря добре английски, но чух, че беше споменавано много пъти името Бойко Найденов. Мъжът обеща да проведе пиар и лобистки мероприятия през месеците септември, октомври и ноември – срещи и рекламни мероприятия. В една от паузите Василев поиска да му дам 25 000-те евро у мен. Той ме погледна съсредоточено, сложи пръст на устните си и ми каза: „Нали разираш за какво става въпрос. Нито дума на никого“.

След срещата ние двамата си тръгнахме, а Абаджиев остана с французина в офиса. Същата кола ни закара до много известен ресторант до Булонския лес. Там останахме дълго. Дойде и Абаджиев. Василев поиска да ги оставя насаме двамата. При пътуването до България той не говореше за темата в офиса, а отново за проектите си. Получих отново указания за пълна дискретност за станалото през деня. На следващия ден Василев не даваше вид, че сме се виждали“, разказа Лазов. След показанията му зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира пред журналисти темата. „Вие чухте как политико-икономическата мафия се опитва да си назначи или да си избере главен прокурор при един предишен избор. Как се плащат 50 000 евро във Франция на лобист, за да се лобира и да се прави подготовка. Давам пример как това, което наричат мафия, а друг криминална държава, в един период, когато прокуратурата беше в някаква летаргия, се опитва да логистира избора на главен прокурор. Представям си какво ще се случи сега, когато са засегнати доста сериозни олигархични интереси, когато част от хората се укриват в съседни държави, други са в ареста, когато са засегнати мутри, телефонни измамници, терористи. Подозирам, че ще е още по-интересно. Наблюдавам тези процеси с интерес. Те са започнали. Това, което ще се случи, ще е много по-брутално, отколкото това, което описа свидетелят Лазов.

Ще се купуват магистрати, политици, журналисти, за информация, за очерняне, за лобиране. Свидетелят разказа как подсъдимият Цветан Василев плаща 50 000 евро в присъствие на политическо лице на лобист, за да се подготвя определена пиар кампания за един, може би тогава е бил в очите на някого, кандидат за главен прокурор“, каза Гешев. Той допълни, че това може би обяснява всичко, „което се изсипа в следващите години, когато този план не е сработил, върху сегашния главен прокурор и въобще върху прокуратурата и обяснява течащи в момента процеси. Подозирам, че тези неща, които са се случили, едва ли ще се разминат и този път. Просто подозирам, че ще са много по-брутални, отколкото тогава, когато прокуратурата беше в заспало състояние. Представям си сега, когато са засегнати интереси, какви ще са интересите да си изберат правилния човек. Сегашният главен прокурор се нарича Сотир Цацаров и така ще е още няколко месеца. Всеки, който смята, че този мандат е свършил, подозирам, че ще остане разочарован“. 

Купуването на мажоритарния пакет акции на БТК стана с пари, усвоявани под формата на кредити от КТБ от дружества на „Фирмата“ на Цветан Василев, заяви Лазов. „Така ставаше похарчване, окончателно изразходване на парите от тези кредити без никаква възможност да бъдат възстановени от някакво инвестиране или реализация на имущество. За БТК раздвижването стана на 18 и 19 октомври 2012 г. На 19 октомври от сайта „Бивол“ бяха подали сигнал към Европейската комисия за организирана престъпност и изпирането на пари към ЕП. Сигналът беше след статия там седмица по-рано за „гнили“ ябълки в българската банкова система. Визирани бяха 4 банки – КТБ, Инвестбанк, Първа инвестиционна банка и ЦКБ. За тях се изказваха твърдения, че са „гнили“ ябълки и представляват опасност за функционирането на българската банкова система. Василев беше ядосан. Предният ден той ми беше дал първите конкретни задачи след пътуването до Париж. Обясни ми, че вече структурирането на сделката е готово и предстои финансирането. Предстоеше създаването на дъщерното дружество на „Бромак“, което да го замести при придобиването на акциите на БТК.

120 млн.лв. трябваха за създаването на новото дружество 25% от сумата – 30 млн.лв. да бъдат внесени при създаването му. Василев ми каза, че името на новото дружество ще е „Бромак телеком инвест“ АД. Мажоритарен собственик в него с 99,5 % ще бъде „Бромак“, а 0,5 % ще са също от фирмата на Василев „Бромак финанс“. Каза да отида при Георги Христов за финансиране. Възложи ми средствата от кредита да не са директно към „Бромак“, а чрез няколко междинни трансфера. В този период течеше реализацията на проекта за придобиването на 75% от капитала на БТК чрез придобиването на акции на две дружества в Люксембург. Георги Христов координираше оформянето на документи, спазването на срокове и осигуряването на плащания. Бях включен в тази комуникация по указания на Василев заради това, че водех счетоводствата на дружествата на „Фирмата“. Георги Христов ми каза че със Георги Зяпков ще изберат дружество, което да бъде финансирано от банката. Избраха „Дивалт 59“ ЕООД. На 19 октомври Зяпков ми се обади, че е дал нареждане на дружеството да се дадат 30 млн. лв. и аз да действам оттам нататък. Парите минаха още през няколко дружества и оттам в „Бромак инвест“. До края на деня всички трансфери по осигуряването на финансирането бяха изпълнени. Докладвах на Василев“, разказа Лазов.

Договорът за придобиването на акциите на БТК станал на 26 октомври. „А на 30 октомври беше създадено дъщерното дружество „Бромак телеком инвест“ АД беше дъщерното дружество, сега името му е „Техно тел инвест“. Всичко стана така, както ми беше казал Василев в самолета до Париж. Около седмица по-късно – на 7,8 ноември КТБ осигури финансирането на дъщерното дружество и на няколко дружества от „Фирмата“, с които беше заплатена инвестицията от „Бромак“. Акциите в БТК бяха акции в две люксембургски дружества. „Бромак“ плати 87 435 500 евро или 171 008 973 лева общо за инвестицията, парите бяха набрани от банкови кредити. Кредити от КТБ за 171 млн.лв. отидоха в „Бромак“ Инвестицията в БТК стана чрез банкови кредити, на следващия месец те вече бяха в списъка за кредити на КТБ, изпращаха ми таблица за изпълнение с указания за нови банкови кредити, с които пари да се плащат лихви и вноски по кредитите. Нямаше никакви ангажименти по банковите кредити. Парите от лихвите и погасителните вноски се осигуряваха, както и при други инвестиции с отпускането на нови банкови кредити на дружества от „Фирмата““, каза още Лазов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай