Събота,

Спецсъдът спря "домашния арест" на Иванчева

От: Стандарт -
320
Спецсъдът спря "домашния арест" на Иванчева
A
A
A

Апелативният специализиран наказателен съд спря изпълнението на определението на Специализирания наказателен съд от днес, с което са изменени мерките за неотклонение на бившия кмет на столичния район "Младост” Десислава Иванчева и бившата ѝ заместничка Биляна Петрова.

По-рано днес Специализираният съд реши да измени мярката на Иванчева и Петрова и да ги пусне под домашен арест. Специализираната прокуратура обаче протестира незабавно определението. Няколко часа по-късно Апелативният специализиран съд спря изпълнението до произнасяне на въззивния съд по същество, съобщи БГНЕС.

Причина за спиране на изпълнение на определението са неизпратените доказателства по делото, въз основа на които съдът е преценил, че се налага промяна на мерките за неотклонение, аргументите, за което се съдържат в пълния протокол от заседание, проведено на 16.11.2018 г. пред първоинстанционния съд, който не е предоставен на въззивната инстанция в цялост.

Отделно от това с определение на друг съдебен състав на АСНС от 01.11.2018 г. са потвърдени мерките за неотклонение „задържане под стража“ на подсъдимите Иванчева и Петрова-Христова, което налага задълбочена преценка на всички обстоятелства, имащи значение за мерките за неотклонение.

Въззивният съд ще се произнесе по мерките за неотклонение на подсъдимите след изпълнение на процедурата по чл. 342, ал. 2 от НПК, съобщиха от АСНС.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова са обвинени за искан подкуп от 500 хил. евро и получени 56 хил. eвpo. Третият подсъдим по делото като помагач е Петко Дюлгеров. Той бе освободен и е под домашен арест от края на октомври. Иванчева и Петрова са в ареста от седем месеца - те бяха зрелищно арестувани на 17 април пред Спортната палта в София.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com