Спецпрокурори поемат шефа на БНР

Сигналът срещу Андон Балтаков е заради обществени поръчки

Спецпрокурори поемат шефа на БНР | StandartNews.com

Спецпрокуратурата поема шефа на националното радио Андон Балтаков заради обществени поръчки.
Трима от общо четиримата членовете на управителния съвет на БНР са подали сигнал срещу генералния си директор в Специализираната прокуратура, АДФИ, Комисията по култура и медии към Народното събрание и СЕМ.

Сигналът от Галя Тренчева, Мария Маркова и Стефан Ташев е за нарушаване на Закона за радио и телевизия заради неизпълнени условия по сключване на договори за обществени поръчки, съобщи агенция "Монитор". Според тримата членове на УС има нарушение при сключване на договор за доставка на електроенергия за БНР за 244 000 лева с ДДС с фирма "Мост енерджи" АД, за една година, без одобрение на съвета. По закон всички договори над 30 000 лв трябва да се гласуват на Управителен съвет. На среща между тримата и Блатаков на 2 юни „при направено от нас запитване защо е подписан договор с „Мост енерджи“ АД за срок от 12 месеца, генералният директор Андон Балтаков отрече да има такъв договор“, пишат в писмо до колегите си членовете на съвета. „Нещата се изясниха след като му беше показан. После го обяви за недействителен. Нещо повече, вчера, съгласно Правилника за дейността и организацията на УС на БНР, генералният директор Андон Балтаков внесе за утвърждаване в УС на БНР нов договор с „Мост енерджи“ АД, с дата 3 юни 2020 година“, допълват Тренчева, Маркова и Ташев.

З доставка на електроенергия за БНР е обявен конкурс на 1 април, чийто краен срок за подаване на документи е бил именно 3 юни. В социалните мрежи Ташев изрази съмнения в корупция по казуса. „Сега чакаме отваряне на офертите за доставка на ток и кой ще спечели..Ако това е "Мост енерджи" АД става дума за корупционна схема“, написа той във Фейсбук.

Същевременно се твърди, че Балтаков е подписал още един договор - с фирмата "Енерджи маркет" АД, която досега доставя ток за БНР, за два месеца (от 5 март) на стойност 54 000 лева, като отново не е информиран управителния съвет. Под този договор има подпис за съгласуване на Милен Митев, представен като Административен директор на БНР. Към 5 март той не съществува в правния мир и структурата на радиото, а е утвърден като административен директор с решение на УС на БНР от 26 март, а трудовият му договор влиза в сила от 1 април, твърдят подателите на сигналите.
В писмото си до колегите тримата членове на УС на БНР обявяват, че са поискали от генералния директор всички договори сключени в периода ноември 2019 - юни 2020 година. "Не изключваме теоретичната възможност да има още договори, които не са били внесени за разглеждане и утвърждаване от УС на БНР и сме длъжни да изясним това", пишат те.

Единствен под сигнала не се е подписал Димитър Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай