Спецпрокуратурата се захваща с Кирил Петков

Започва проверка по казуса с гражданството на бившия служебен министър

Спецпрокуратурата се захваща с Кирил Петков | StandartNews.com

Специализирана прокуратура извършва проверка по казуса с гражданството на Кирил Петков. Тя е образувала прокурорска преписка още на 24 август тази година по подаден сигнал, съдържащ твърдения за извършено престъпление от Кирил Петков в качеството му на служебен министър на икономиката, съобщават от обвинението.

Сигналът за извършено престъпление от общ характер е разпределен на случаен принцип на прокурор от Специализираната прокуратура.

На 15.09.2021 г. наблюдаващият прокурор е постановил извършване на лична проверка по реда на Закона за съдебната власт. Предстои приобщаването на относими към казуса документи, включително и от Конституционния съд.

След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление.  

На 16 август Конституционният съд образува дело по искането на 55 народни представители от ГЕРБ-СДС, които питат дали е нарушена Конституцията с назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката, докато той е имал двойно гражданство – българско и канадско. Според ГЕРБ-СДС ако се окаже, че Петков е с двойно гражданство, неговите актове като министър може да бъдат обявени за нищожни.

Кирил Петков от своя страна съобщи, че още на 21 април е информирал властите в Канада, че възнамерява да се откаже от канадското си гражданство, като датата е отпреди назначаването на служебното правителство - 12 май.

На 8 октомври Кирил Петков внесе документите за гражданството си в Конституционния съд. Административният акт, получен по пощата, носи дата 20 август 2021 г. и удостоверява, че към тази дата Кирил Петков не е гражданин на Канада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай