Сотир Цацаров: Няма да проверяваме сюжетите на Василев

Сотир Цацаров: Няма да проверяваме сюжетите на Василев | StandartNews.com

ВАС отхвърли искането на "Бромак" за отвод на съдиите по делото КТБ

Прокуратурата няма да се самосезира по твърденията на Цветан Василев. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Повод е последното интервю на банкера, дадено от Сърбия, в което той отново развива тезата, че срещу КТБ е имало умишлена атака. Адвокатът на Василев - Христо Ботев, внесе допълнителен съспенс в понеделник, като обяви по Би Ти Ви, че бившият шеф на Корпоративна е дал показания пред съдия, като документите се пазят при двама нотариуси и трябва да бъдат оповестени при настъпването на неговата смърт.

"Аз тези романи отдавна съм спрял да ги чета", отсече Цацаров. И отбеляза, че за да се заеме с проверка, държавното обвинение трябва да разполага с факти.

"Всеки има право да дава интервю и да казва, каквото желае. Дори лицето, което е обект на искане за екстрадиция, има това право", допълни главният прокурор по адрес на банкера. "Решил е да действа с такива сюжети, действа с такива сюжети. Ако някой смята, че защитата на тезите се изразява в това: Оставих нещо написано в плик и ако умра, то ще се отвори, аз тези романи отдавна съм спрял да ги чета", каза Цацаров. На въпрос смята ли, че прокуратурата може да е станала обект на външно влияние по повод разследването в КТБ, главният прокурор заяви: "Ако Прокуратурата беше станала обект на външно влияние по повод разследването за КТБ, дали след това щеше да се окаже, че картината е толкова трагична по описание на финанси, а не по описание на прокуратурата".

"Всеки има право да защитава себе си по нормален начин както в рамките на наказателния процес, така и пред обществото", каза още Сотир Цацаров. Главният прокурор заяви, че девет месеца е нормален период за разследване на банково дело от такъв мащаб, а и "КТБ не е елементарен случай".

Междувременно Върховният административен съд (ВАС) не уважи искането на "Бромак" за отвод на съдебния състав по делото за КТБ, начело със съдия Георги Колев, съобщиха от съда. Магистратите не уважиха и останалите 4 жалби, сред които и искането делото да се гледа при открити врата.

"Все още не сме се запознали с определението, ще обсъдим допълнително възможностите за действие", заяви Менко Менков, адвокат на Василев. Той допълни, че ще търси правата на клиента си в Европейския съд.

И КЗК разследва скандалната сделка

И Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се захваща със скандалната сделка за бизнеса на Цветан Василев. Антимонополният орган ще проверява на какъв етап е договарянето по нея.

Миналата седмица мнимият инвеститор Пиер Луврие, директор на инвестиционна компания LIC 33, обяви, че е купил бизнеса на Василев за 1 евро. Никому неизвестната компания, създадена специално за покупката, придобивала 43% от БТК, около 91% от военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", 100% от "НУРТС" (Национално управление "Радио и телевизионни станции"). Както и 100% от пипълметричната агенция ГАРБ и мултиплекса "Фърст Диджитал", който разпространява сигнала единствено на БНТ. Кабинетът веднага обяви, че наблюдава с подчертано внимание всички големи сделки с активи, за които се предполага, че имат връзка с КТБ и Цветан Василев. Данъчните пък наложиха запор на шестте компании на Василев. ДАНС и МВР ще проверят сделката, каза вицепремиерът Меглева Кунева. А вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че Европейската комисия също ще се произнесе по нея.

Подобни сделки задължително минават през оценката и разрешението на КЗК, съобщи вчера антитръстовата комисия. Ако обявилият се за купувач LIC33 е сключил договорите през главата на КЗК, той подлежи на санкция - 10% от оборота.
КЗК съобщи, че е задължила БТК, "НУРТС България", "Фърст Диджитъл", "Дунарит", авиопрезовзача "Авионамс", телевизия ТВ7, "ГАРБ Аудиенс Рисърч България" и "Сана Спейс Хотел Хисаря" да предоставят информация за смяната на собствеността им.

VIVACOM с най-високи приходи сред телекомите

VIVACOM продължава положителната тенденция от последните осем тримесечия и остава водещият телеком оператор в България за 2014 година. Българският телеком отчита най-високи приходи спрямо другите оператори на пазара - 806 млн. лв. Те са разпределени, както следва: 55% мобилни услуги (с 4% повече от 2013 г.); фиксирани гласови услуги - 24%; фиксиран интернет - 12%; други фиксирани - 9%. VIVACOM е единственият телеком с нарастващ дял на приходите от мобилни услуги - 25% за 2014 г., което е с 3% повече от 2013 г. 85% е делът на абонатите с договор за абонамент, което е с 8% повече от средните нива на пазара (77%). Това е доказателство за доверието на потребителите в услугите и офертите на компанията. Тенденцията е резултат и от нарастващото търсене на смартфони и таблети, както и на най-добрата мобилна мрежа в класа си. VIVACOM отчита нарастване на клиентите си на фиксиран интернет - 356 хил. за последното тримесечие на 2014 г., което е с 29 хил. повече спрямо същия период през 2013 г. VIVACOM продължава да разширява своята оптична инфраструктура, достигайки над 883 хил. домакинства в края на 2014 г. Изградена мрежа от най-ново поколение вече има в 15 града. През 2015 г. предстои разширяване на съществуващите и изграждане на нови мрежи в още 5 града - Добрич, Силистра, Плевен, Дупница и Смолян. Компанията поддържа конкурентното си предимство чрез инвестиции в мрежата - 21% от приходите през 2014 г. са инвестирани, при 20% през 2013 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай