Сменят Закона за съдебната власт през март

В министерството на правосъдието се работи и по нормативни промени в наказателното законодателство

Сменят Закона за съдебната власт през март | StandartNews.com

Източник: Министерство на правосъдието

Проектът за нов Закон за съдебната власт след промените в Конституцията ще е готов през март, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Разискванията започнаха в началото на тази седмица, като се очертава заседанията на експертите да се ритмични и законопроектът да бъде изготвен до началото на март тази година, допълниха от ведомството.

Една от първите задачи на работна група от широк кръг експерти под ръководството на заместник-министър Юлия Ковачева (на снимката горе) е определянето на конкретните правомощия на органите на съдебната власт – Висш съдебен съвет (ВСС) и Висш прокурорски съвет, както и на функциите на Общото събрание на двата съвета във връзка с промените на Конституцията. В работната група участват върховни магистрати, членове на ВСС, представители на Висшия адвокатски съвет, на браншовите и неправителствените организации, на Националния институт по правосъдие и експерти от Министерството на правосъдието.

Пред финализиране е проектът за законодателни изменения в Наказателния кодекс (НК) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) във връзка с изпълнение на препоръките от доклада за България от Петия оценителен кръг на Комитета на експертите за оценка на мерките срещу изпиране на пари към СЕ (MONEYVAL). Сред предлаганите от експертите изменения са извеждане на отделна глава за тероризма в НК, въвеждане на понятие за криптоактиви в наказателния закон, както и начините на изземването им в НПК, обясниха от правосъдното министерство. По тези въпроси работната група се ръководи от заместник-министър Емил Дечев.

В министерството се работи и по нормативни промени в наказателното законодателство, относно борбата с измамите, засягащи финансовите интереси на ЕС. Това е във фокуса на друга работна група от широк кръг експерти под ръководството на Дечев. Целта е да се отстранят констатираните от Европейската прокуратура несъответствията с Директива 2017/1371.

Днес заседаваха и експертите, чиято задача е да изготвят законодателни предложения, отнасящи се до борба с подкупите в международните търговски сделки към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), информираха още от министерството.

На 20 декември министърът на правосъдието Атанас Славов положи държавния печат под измененията и допълненията в Конституцията, окончателно гласувани от парламента на трето четене със 165 гласа „за“ в същия ден. Восъчният печат се поставя при приемането на нова Конституция, изменения и допълнения на основния закон, както и при решение за произвеждане на избори за Велико народно събрание, обясниха от правосъдното министерство. Това е най-амбициозното изменение на Конституцията за изминалите 30 години, което ще постави България в центъра на Европа, защото ще ни помогне да изградим демократична правова европейска държава с независим съд и отчетна отговорна прокуратура. Това е нашият залог за следващото десетилетие, договор за бъдещето, не за миналото на нашето общество, заяви министър Атанас Славов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай