Шефът на ОЛАФ: Проблем е неспособността на съдиите ви да наказват

Шефът на ОЛАФ: Проблем е неспособността на съдиите ви да наказват  | StandartNews.com

Генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер заяви, че "съдиите трябва да има способността да наказват. В България именно тук има голям проблем."

Кеслер говори по време на публичен дебат за справянето с корупцията на европейско и национално ниво на тема "Институциите срещу корупцията. Добрите практики на ОЛАФ", информира "Фокус".

"На първо място, идва нещо, което не е често разглеждано като антикорупционна мярка, а именно добро управление на администрацията. На второ място е въпросът за контрола, одита, разглеждането на разходите, проверката дали тези разходи са правилни. Касае се за добре функционираща система. Ако хората са наясно, че разходите им се разглеждат и приходите им подлежат на конкретен контрол, това е инструмент за предотвратяване", каза още Кеслер.

"Разследването е нещо, което се получава след конкретен сигнал. Последната съставка е културното измерение. Следва да комуникираме с обществото и да създадем култура. Нуждаем се от здраво разследващи органи. Ние сме организация, която разследва, не сме одитори, но работим заедно с одиторите на ЕК. Ние им обясняваме и ги обучаваме по въпросите с измамите и корупцията. Най-големият възпиращ фактор е възможността да бъде разкрита злоупотребата, а не наказанието", продължи той.

"Нужни са специализирани учреждения. Едно такова обаче не може да обхване всичко. Важен аспект на учрежденията е независимостта им. Тук опираме до способността на обществото да им вярва. Това е важно за институциите, но и за разследващите органи. Ако хората вярват в тях, самата полиция и разследване ще направят нещо и ще получат добра информация", каза още шефът на ОЛАФ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай