Съдът пусна задържаните на 2 септември

Освободени са деветима, двама са с парична гаранция

Съдът пусна задържаните на 2 септември | StandartNews.com

Софийски градски съд пусна от ареста всички задържани от протеста на 2 септември.

Срещу 500 лв. парична гаранция от ареста излиза Александър Иванов. Изменена бе мярката на Йордан Тумбарков от парична гаранция в размер на 500 лева в подписка.

Освободени без мярка са Марио Николов, Кристиан Ангелов, Димитър Тодоров , Мартин Аксентиев, Никола Владимиров, Любомир Аксентиев. Евгений Иванов, който бе с парична гаранция 600 лв., постановена от Софийски районен съд, остава само с подписка.

Два състава на СГС разгледаха на втора инстанция мерките за неотклонение на 9-ма обвиняеми. На първа инстанция Софийският районен съд остави двама от тях в ареста, тъй като им определи мярка „задържане под стража“, един беше пуснат на свобода срещу 500 лв. гаранция, друг – срещу 600 лв., а останалите – без мярка.

Според СГС, срещу оставения в ареста от СРС Александър Иванов има доказателства за хвърляне на пиротехнически изделия срещу полицаи – показания на полицай-очевидец, при задържането му по всички пръсти и по дланите му е имало сиво-синкав прах, но все още няма резултати от експертизата. През ноември 2019 г. Иванов е бил осъден на 6 месеца пробация, но имал добри характеристични данни и работи. Според съда, има обосновано предположение за извършване на деянието на 2 септември, но няма реална опасност от извършване на друго престъпление. В резултат мярката за неотклонение на Иванов бе изменена от „задържане под стража“ в парична гаранция от 500 лв. с мотив, че деянието не е с такава обществена опасност, която да налага изолирането му от обществото.

Йордан Тумбарков, който бе с мярка за неотклонение 500 лв. гаранция от СРС, обжалваше пред СГС размера й. Висшистът с 2 деца каза пред съда, че е бил арестуван само защото защитил пред полицаите друг задържан. Според прокуратурата обаче, той е метнал паве по полицаите и то счупило шлема на един от тях, за което има свидетелски показания. СГС определи, че има обосновано предположение за хулигански действия на Тумбарков, но степента на обществената му опасност е ниска и измени мярката му за неотклонение в „подписка“.

Обвиняемият Евгений Иванов, който беше с парична гаранция 600 лв. от СРС, също вече е с „подписка“.

Други 6-ма обвиняеми СГС остави без никакви мерки за неотклонение. Мотивът за това е, че няма доказателства за обосновано предположение за извършване на престъпление.

За Димитър Тодоров, Марио Николов, Кристиан Ангелов, Мартин Аксентиев, Никола Владимиров и Любомир Аксентиев съдът не даде вяра на показанията на полицай, който твърди, че на 2 септември късно вечерта повече от 2 часа ги наблюдавал на площад „Независимост“ как хвърлят бомбички, стъклени бутилки и други вещи, гарнирано с псувни и ругатни. Съдът определи, че показанията на служителя на МВР са общи и той не е описал конкретните действия на всеки от младежите и че при обиските у тях не били открити части от предметите за нападение. Като доказателства по делото не са приложени резултати от пробите от натривки на ръцете им, както и записи от камери.

Определенията са окончателни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай