Съдът не даде по-лека мярка на Николай Банев

Бизнесменът е категоричен, че от това дело ще изгуби единствено държавният бюджет

Съдът не даде по-лека мярка на Николай Банев | StandartNews.com

Специализираният наказателен съд остави в ареста Николай Банев, предаде БГНЕС.

„Доказателствата по делото бяха правилно интерпретирани от съдията. Това е единствената адекватна мярка към този момент за извършеното престъпление. Осемте месеца не са изтекли от както е взета мярката му от българския съд“, заяви прокурорът Мария Дойчева.

Оказа се още, че съдът не признава срокът, в който Николай Банев е бил в ареста във Франция и беше категоричен, че това по никакъв начин не е в разрез с правата на обвиняемия, както и че това не противоречи на европейската практика. „Когато няма правосъдие, не говорим“, каза адвокатът на Банев Христо Ботев, според когото осемте месеца от му са факт. Решението може да бъде обжалвано в тридневен срок от днес пред Апелативния специализиран наказателен съд. Заседанието е насрочено за 4 юли.

Преди произнасянето на спецсъда по мярката му, бизнесменът Николай Банев говори пред журналисти. Той подчерта, че откакто е в ареста, от досега не е бил разпитан нито веднъж. „Как се води дело когато основният обвиняем не е част от процеса на разследване“, попита задържаният бизнесмен и добави, че хората, които са били разпитвани са давали неправдоподобни и неверни обяснения.

Бизнесменът е категоричен, че от това дело ще изгуби единствено държавният бюджет. Той се оплака и от лошите условия в ареста. „Условията в ареста са абсолютно нечовешки. Няма въздух, няма светлина, няма слънце, няма топла вода. Тоалетната е в стая с 3-4 човека, като през цялото време все някой е в нея. В помещенията има мухъл, влага, хлебарки и дървеници. Цялата флора и фауна са там. За 24 часа разходката е в каре по-малко от 20 квадрата като понякога в него са по 15 човека. В този един час непрекъснато се пуши, обездвижването е тотално“, разкри Банев и добави, че историята с къщата на ул. „Невена Коканова“ е постановка, както и че целият процес срещу него и съпругата му Евгения Банева са поръчка, но все още не знае от кого точно.

Припомняме, че Николай и Евгения Баневи са в ареста с мерки за неотклонение "задържане под стража". Двамата бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура на 6 декември. Наказателната отговорност на Николай Банев и Евгения Банева се ангажира за 7 престъпления от общ характер. Според прокуратурата от 2005 г. до задържането им в Ница Баневи източили четири предприятия, укрили десетки милиони данъци и изпрали повече от 1 млрд. лв. В сряда майката на бизнесмена Мария Банева също се сдоби в обвинение. 77-годишната жена ще отговаря за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, присвояване и пране на пари.

Специализираният наказателен съд взе решение дали да наложи по-лека мярка на бизнесмена Николай Банев, обвинен в данъчни престъпления и пране на пари. Засега той остава в ареста, а другата седмица мярката ще бъде обжалвана в Апелативния съд.

Днес е датата, на която изтичат 8-те месеца от задържането на Николай и Евгения Баневи, твърди защитата. Но прокуратурата брои срокът от влизането на двамата в бъллгарски съд, а не от задържането им с европейска заповед в чужбина. Така, според обвинението, максималният срок изтича в началото на август. Съдът се съгласи с това, въпреки европейските правови разпоредби. Защитата е изпратила и запитване до главния прокурор Сотир Цацаров.

„Единственото, което мен ме притеснява, е от този случай, отразяването на хуманната страна на задържането на  Евгения Банева. Във Франция например, от двама родители, които са държани в арест, на малолетни деца задължително един от родителите се освобождава с електронна гривна. И питам, защо тук Евгения Банева не е освободена с електронна гривна?”, пита Банев.

Вече са покрити милион и половина от задълженията на Николай Банев и къщата му е свалена от обществена продан.  По този начин  пада и едно от обвиненията му, твърди защитата.

„Първо такива задължения няма, защото ние водим дело срещу НАП. После става дума за „една част, но въпреки всичко се съгласихме и публичен държавен изпълнител продаде част от имуществото на Партнерс комерс”, заяви Банев в отговор на въпроса кой е покрил задълженията му.

За да бъде покрит част от дължа му е продадена една част от съоръженията от пристанището на Варна Запад.

Тези милион и половина не са платени от Красимир Дачев, а от дружеството собственик на сградата, твърди Банев, който не отрича, че се познава с Дачев, от когото е купена сградата в груб строеж.

Въпреки това, от 1 юли, имотът отново ще бъде обявен за втора публична продан. Според информацията, Столичната голяма община също има да събира дългове от неплатени данъци и такси и това е начинът да си ги получи. Частният съдебен изпълнител поясни, че кредиторите към Баневи са много.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай