Рашков настъпи Костадин Ангелов. Притисна го за Александровска

Прокурори подхващат договор за строително-монтажни работи

Рашков настъпи Костадин Ангелов. Притисна го за Александровска | StandartNews.com

Вътрешният министър Бойко Рашков настъпи бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов за времето, когато докторът бе шеф на Александровска болница.

Втора проверка на клиниката приключи за седмица. Проверката на „Икономическа полиция“ е по сигнал за сключен от предходното ръководство на лечебното заведение договор през 2020 г. за строително-монтажни работи в сграда на една от клиниките предвид наличието на отпуснати целеви финансови средства от Министерство на здравеопазването, съобщиха от МВР.

Във връзка с установените факти, ГДНП предлага преписката да бъде изпратена в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 219 от НК.

Проверката е установила, че през декември 2019 г. (по времето, когато начело на лечебното заведение беше настоящият депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов - б.р.) са сключени два договора за предоставяне на целева субсидия за капиталови разходи между УМБАЛ „Александровска“ и МЗ, на стойност над 3 млн. лв., като изпълнителят – УМБАЛ, се задължава в срок до 31 януари 2020 г. да проведе обществена поръчка по ЗОП.

На практика обаче, обществената поръчка е обявена на 6 февруари 2020 г., а решението за избора на изпълнителите по ЗОП е обявено на 8 юли (броени дни, преди Ангелов да стане министър на здравеопазването в кабинета "Борисов 3" - б.р.) - закъснение от почти половин година в нарушение на срока по двата договора.

Въпреки това, представители на УМБАЛ са сключили договор за разходване на споменатите средства с търговско дружество с предмет строително-ремонти дейности по сграда на Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести. Съгласно договора, на дружеството е била преведена авансово сума в размер на 596 620, 94 лв.

Същевременно, в периода от обявяването на обществената поръчка на 6 февруари 2020 г. до 18 декември 2021 г., от УМБАЛ не са били предприети действия за получаване на необходимите строителни книжа за изпълнение на сключения договор и ремонтни дейности не са започнати, съобщават от МВР.

Установеното нарушение на срока по сключените договори с Министерство на здравеопазването налага средствата да бъдат върнати на ведомството, като на 10 февруари т.г. МЗ е изискало от УМБАЛ „Александровска“ в едномесечен срок да възстанови изцяло преведените финансови средства по двата договора.

На искането на УМБАЛ търговското дружество изпълнител да възстанови преведения аванс в размер на 596 620, 94 лв. е получено възражение с аргумент, че неизпълнението е по вина на възложителя, тъй като изпълнителят е имал готовност да изпълни ремонтните дейности.

При първата проверка заключението на разследващите бе, че е налице основание за започване на досъдебно производство по чл. 219 от НК за сключване на неизгодна сделка и безстопанственост и чл. 282 от НК за неправомерно облагодетелстване от изпълнителя на строително-ремонтните дейности, припомнят от МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай