Отнеха Съдебната палата от Лозан Панов

Поводът е скандален клип, сниман в емблематичната сграда

Отнеха Съдебната палата от Лозан Панов | StandartNews.com

Висшият съдебен съвет гласува управлението на Съдебната палата да се отнеме от председателя на ВКС Лозан Панов. Решението бе взето след близо  три часа дебати. До него се стигна след позволението на ВКС в храма на Темида да се заснеме чалга клип на Алекс Сандър с полуголи жени и надрусани деца, в който се възхвалява марихуана  Случаят предизвика вълна от възмущение, както сред магистратите, така и сред обикновените граждани.

„За“ отнемане правата на Лозан Панов гласуваха общо 19 души от ВСС, а „против“ гласуваха едва 5 човека. Същото съотношение бе и при отмяната на решението на пленума на ВСС за делегиране права на Лозан Панов да управлява храма на Темида. 

Преди това Панов се опита да се оправдае, че продуцентите на клипа са нарушили условията договора, а след прехвърли отговорността на  съдебните охранители, но аргументите му бяха отхвърлени.

Главният прокурор Иван Гешев призова, че след като Лозан Панов имал проблем с работното време, следва Съдебната палата да се управлява от човек, който няма такъв проблем. И отново се възмути как шефът на ВКС не иска да носи отговорност.

Панов беше попитан от главния прокурор Иван Гешев кой представител на ВКС е присъствал на заснемането на клипа, за да осъществи контрол. "Партията не е виновна, когато греши", добави Гешев, според който случилото се било "болшевизъм", а обвинител номер едно защити и "момчетата от "Съдебна охрана" и счете, че председателят на ВКС е отговорен, въпреки отличната "адвокатска пледоария". "Занимаваме се втора седмица с елементарен казус в ситуация, в която умират хора – призовавам дебатът да е кратък и съдържателен и да не се излагаме", настоя Гешев, според който е явно, че Панов не може да стопанисва Съдебната палата.
Така стопанисването на Съдебната пала отива при Софийския апелативния съд и председателя му Даниела Дончева - считано от 15 юли, 2020 година.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай