Събота,

Освобождават ли Гешев? Решението

От: Редактор -
12883
Освобождават ли Гешев? Решението
A
A
A

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие вътрешните правила за предсрочно освобождаване на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС. На днешното заседание на ВСС главният прокурор Иван Гешев получи официално предложението на министър Надежда Йорданова за освобождаването му с материалите към него.

„Декларирам, че съм получил и подписал предложението“, каза Гешев.

С приетите днес правила ВСС разписа сроковете и рамката, по които да се провежда процедурата по предложение за предсрочно освобождаване на „тримата големи“ в съдебната власт. С официалното приемане на предложението и материалите от главния прокурор започват да текат сроковете по процедурата.

Пленумът прие да проведе на 4 април следващото си заседание, на което да се произнесе по допустимостта на предложението на министър Йорданова за предсрочно освобождаване на Иван Гешев.

На 2 март министър Йорданова внесе за разглеждане от Пленума на Висшия съдебен съвет предложение за освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев във връзка с девет групи обстоятелства. Такова искане се прави за втори път, след като през 2021 г. служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов инициира същата процедура, но на основание на други данни. Пленумът на ВСС реши тогава да остави без разглеждане като недопустимо внесеното предложение.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com