Осъдените за Чората: Не сме убийци

Върховният касационен съд ще решава до месец по искането на осъдените за смъртта на Ангел Димитров-Чората и на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото

Осъдените за Чората: Не сме убийци | StandartNews.com

Върховният касационен съд ще решава до месец по искането на осъдените за смъртта на Ангел Димитров-Чората и на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото. Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков бяха осъдени за смъртта на Димитров, настъпила при акция "Респект" срещу организираната престъпност в Благоевград на 10 ноември 2005 г.

Върховните магистрати не допуснаха роднините на Ангел Димитров да бъдат конституирани като страна. От становища по процеса стана известно, че така делото отново може да стигне до Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Защитата и подсъдимите също бяха против допускането на роднините и поискаха делото да бъде възобновено и решено с присъди от друг съдебен състав на Върховния съд. Участвалите в акцията искат възобновяване на делото, за да бъдат оправдани.

Процесът мина по няколко пъти през всички инстанции за близо 14 години, а полицаите бяха ту осъждани, ту оправдавани. Сега са с присъди от по 7 години затвор. Присъдите бяха обявени в средата на април т.г. Оттогава бившите полицаи са в затвора в Бобовдол. 

"Съдът да спре тази гавра с нас и семейства ни", каза в съдебната зала Иво Иванов.

За 14 години дела не мога да разбера къде съм сгрешил, допълни Янко Граховски и заяви: "Искам окончателно да разбера виновен ли съм".

"Четиринайсет години децата ни живеят с мисълта, че бащите им са убийци", каза Георги Калинков.

"14 години търпим петното, че сме убийци, защото вярваме в родината си и правосъдието. Дори хората в затвора казват: Вашето място не е тук", каза пък Мирослав Писов.

Адвокатката му Надежда Ковачева допълни, че смъртта на Ангел Димитров е биологична, а не травматична. "Той има охлузвания по устата, които нямат никаква връзка със смъртта му. В задната част на тялото няма описани увреждания", посочи тя.

ВКС отказа да спре изпълнението на присъдата. Не получихме ясен отговор защо петимата бяха осъдени, каза след заседанието по делото адвокат Явор Нотевв, който защитава Борис Механджийски. И припомни, че няколко пъти се е променила версията за смъртта на Ангел Димитров. Остават много неясноти, допълни той. Години наред военната прокуратура имаше амбиция да докаже престъпление. Но с годините нещата, според него, са се променили.

  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай