OLAF уличи в корупция секретар на Радев

Разследването и за сключен от Узунов договор за закупуването на полицейски автомобили с европейски средства

OLAF уличи в корупция секретар на Радев | StandartNews.com

В деня, когато президентът Румен Радев обяви, че се кандидатира за втори мандат, за да прави „мофен антикорупционен и антимафиотски фронт”, Европейската служба за борба с измамите OLAF уличи в корупция секретаря му Пламен Узунов. Той бе отговорникът в президентството за борбата с корупцията, но в момента се разследва за търговия с влияние заради предоставянето на информация на обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков.

Разследването се отнася до сключен от Узунов договор на 23 март 2017 г. за закупуването на полицейски автомобили с европейски средства. По това време Пламен Узунов е служебен министър на вътрешните работи в правителството, назначено от президента Румен Радев.

Ето съобщението на OLAF, публикувано на сайта на службата:

Българското Министерство на вътрешните работи е нарушило условията на своето споразумение с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства, като е използвало средства от ЕС за закупуване на автомобили тип  SUV от по-стари запаси вместо нови полицейски автомобили за всякакви терени, според разследване, приключено наскоро от OLAF — Европейската служба за борба с измамите.

OLAF препоръча да бъдат възстановени в  бюджета на ЕС  близо 6 милиона евро , както и да се прецени наличието на предпоставки  за откриване на наказателно производство срещу служители на Министерството.

Разследването на OLAF започна през юли 2018 г. след твърдения за измама и присвояване на средства от ЕС по  споразумението за отпускане на безвъзмездни средства по фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС, управлявано от българското Министерство на вътрешните работи. Споразумението се отнася до доставката на 350 автомобила за всякакви терени, предназначени за полицията.

В хода на разследването OLAF събра и анализира цялата съответна документация от българското Министерство на вътрешните работи и проведе събеседвания с всички ключови участници в подготовката и изпълнението на тръжната процедура. Всички страни, засегнати от разследването, оказаха пълно съдействие на разследващите служители на OLAF.

OLAF установи, че Министерството на вътрешните работи е нарушило разпоредбите на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства като е променило едностранно условията му. По-специално Министерството е избрало да закупи известен брой автомобили SUV вместо автомобили за всякакви терени, които са били предмет на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства. OLAF също така заключи, че има основания да се счита, че служители на Министерството вероятно са извършили престъпно деяние (злоупотреба със служебно положение съгласно българския Наказателен кодекс), засягащо финансовите интереси на ЕС.

Разследването беше приключено от OLAF през декември 2020 г. с препоръки към Европейската комисия (която управлява фонда) да възстанови в  бюджета на ЕС  5 948 569 EUR. Към българската прокуратура бяха отправени  препоръки да прецени наличието на предпоставки за започване на наказателно разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице.

Компетентните органи на ЕС и националните компетентни органи са тези, които следва да разгледат и вземат решение относно последващите действия във връзка с препоръките на OLAF. Всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на вината им пред компетентен съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай