Ново разкритие: И раница с бомби на протеста

Обвиниха мъж, зареждал със самоделни бомби, агресорите на площада

Ново разкритие: И раница с бомби на протеста | StandartNews.com
  • Обвиниха мъж, зареждал със самоделни бомби, агресорите на площада

Поредна страшна новина за опита протестът на 2 септември да бъде окървавен. Мъж с раница, пълна със саморъчно направени взривни вещества, вече е с обвинение, съобщи Софийска районна прокуратура. Тя привлече към наказателна отговорност обвиняемия Р. П., на 41 години. Той е обвинен за престъпление по чл. 339, ал.1 от НК, обясниха от държавното обвинение.

Чл. 339, ал. 1 от НК гласи: "Който придобие по какъвто и да е начин, държи или предаде другиму взривни вещества, огнестрелни, химически, биологични или ядрени оръжия, боеприпаси за огнестрелни оръжия или пиротехнически изделия, без да има за това надлежно разрешение, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години.".

Мъжът е обвинен в това, че на 02.09.2020 г., около 20:30 часа в гр. София, на кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и ул. „Княз Александър Батенберг“, без да има надлежно разрешение съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, държал в носената от него раница неустановен брой саморъчно направени взривни вещества, които предавал на неустановен брой лица, участващи в протеста. Последните от своя страна ги хвърляли срещу служители на МВР, изпълняващи служебните си задължения, свързани с охрана на обществения ред, като след хвърлянето им взривните вещества се възпламенявали.

За извършеното от обвиняемия престъпно деяние се предвижда наказание лишаване от свобода от две до осем години. Предвид високата обществена опасност на деянието, на 04.09.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на Р. П. за срок до 72 часа, след изтичането на които ще бъде изготвено и внесено искане до СРС за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай