Нов скандал. Прокуратурата скочи на кабинета

Правителството пречело на ралботата й

Нов скандал. Прокуратурата скочи на кабинета | StandartNews.com

Управляващите пречат на прокуратурата да се бори с престъпността, коментира днес Десислава Пиронева, зам.-главен прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура, цитирана от БНТ.

Прокуратурата на Република България е подложена на атаки, представляващи системното нарушение на принципите на върховенството на закона, изразяващо се в манипулативни и неверни твърдения от представители на изпълнителната и законодателната власт, посочи тя.

"Твърде често неверните и манипулативни твърдения целят уязвяване и засягат отделни прокурори и това е опит да им се въздейства с недопустими по закон средства. Атаките е вероятно да целят овладяването на прокуратурата и използването ѝ за нелегитимни политически цели." - каза Пиронева.

Тя прочете позиция на държавното обвинение, в която се казва, че в последната година прокуратурата е отчела множество атаки срещу съдебната власт и в частност срещу прокуратурата в нарушение на основни национални и европейски ценности. Това накърнява престижа и възпрепятства усилията за борбата с престъпността. Тези атаки застрашават правата на всеки един български гражданин предвид явното неспазване на конституцията и неспазването на върховенството на закона, посочи зам.-главният прокурор.

В позицията се казва, че неверните твърдения граничат с откровени лъжи и затова прокуратурата ще се опитва да ги обобщава и да представя обективна информация на обществото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай