Събота,

Нов скандал. Прокуратурата скочи на кабинета

От: Редактор -
3695
Нов скандал. Прокуратурата скочи на кабинета
A
A
A

Управляващите пречат на прокуратурата да се бори с престъпността, коментира днес Десислава Пиронева, зам.-главен прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура, цитирана от БНТ.

Прокуратурата на Република България е подложена на атаки, представляващи системното нарушение на принципите на върховенството на закона, изразяващо се в манипулативни и неверни твърдения от представители на изпълнителната и законодателната власт, посочи тя.

"Твърде често неверните и манипулативни твърдения целят уязвяване и засягат отделни прокурори и това е опит да им се въздейства с недопустими по закон средства. Атаките е вероятно да целят овладяването на прокуратурата и използването ѝ за нелегитимни политически цели." - каза Пиронева.

Тя прочете позиция на държавното обвинение, в която се казва, че в последната година прокуратурата е отчела множество атаки срещу съдебната власт и в частност срещу прокуратурата в нарушение на основни национални и европейски ценности. Това накърнява престижа и възпрепятства усилията за борбата с престъпността. Тези атаки застрашават правата на всеки един български гражданин предвид явното неспазване на конституцията и неспазването на върховенството на закона, посочи зам.-главният прокурор.

В позицията се казва, че неверните твърдения граничат с откровени лъжи и затова прокуратурата ще се опитва да ги обобщава и да представя обективна информация на обществото.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички