КС допусна дело по искане на Гешев

Това съобщиха от съда

КС допусна дело по искане на Гешев | StandartNews.com

Конституционният съд /КС/ допусна за разглеждане по същество искането на главния прокурор Иван Гешев за установяване на противоконституционност на текст от преходните и заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. Това съобщиха от съда.

Искането на Иван Гешев бе внесено преди две седмици. В него той посочва, че атакуваният текст е в противоречие с Конституцията. Става дума за промените в закона, според които Министерският съвет организира стопанисването на държавното имущество и принципа за разделението на властите, тъй като се нарушава балансът във взаимоотношенията между висшите държавни органи в страната.

В мотивите си Гешев посочва още, че Народното събрание на практика е задължило Министерския съвет да отнеме имоти - публична и частна държавна собственост, дадени за безвъзмездно управление на прокуратурата и ползвани от Бюрото по защита при главния прокурор, и да ги предостави на Министерство на правосъдието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай