Крадецът вика: Дръжте крадеца

Обвиняемата Банева реши да коментира ревизията на приватизацията

Крадецът вика: Дръжте крадеца | StandartNews.com

 

Евгения Банева, обвиняема заедно с мъжа си от прокуратурата за куп престъпления, сред които и данъчни измами, реши да се изказва за приватизацията и да се подмазва на Гешев, че одобрява решението му да възложи на ДАНС проверка за всички сделки.   

"Като  изпълнителен директор на две туристически дружества подкрепям напълно възложената проверка от главния прокурор Иван Гешев на ДАНС, аз съм за пълната ревизия на всички сделки, заяви Банева преди днешното заседание на делото срещу Баневи, гледано от Специализирания наказателен съд за образуване и ръководене на организирана престъпна група.

Голям смях! Семейството, което купи, за да загроби някогашната печеливша фирма "Полимери"-Девня, сега дава акъл как да се проверява приватизацията. Нещо, като народната поговорка: Крадецът вика- дръжте
крадеца!

Ето моделът на приватизация на Баневи:
Николай Банев приватизира „Полимери АД“ в средата на 90-те с фонда „АКБ – Форес“. Той е кредитиран през чешка фирма от неизвестна чешка банка „Форесбанк“, която вече не съществува, а фондът не е върнал кредита.

Предприятието работи предимно за износ, с месечна печалба над 1 милион лева. Произвежда основно сода каустик, хлор, дихлоретан.

Малко след приватизацията,през 1998 година са закрити няколко производства и стотици работни места, независимо от клаузите в договора за приватизация, а дружеството затъва в дългове.

Изчезват включително и подготвени пари за фонд „Работна заплата“, които трябва да бъдат изплащани на работниците. Изнасят се и касовите наличности.

Процедурата по несъстоятелност започва през декември 2012 г., като една година по-късно е наложена обща възбрана и запор върху имуществото на дружеството.

Две години по-рано Банев заявява, че предприятието няма да работи повече, а персоналът изпада в шок. Става ясно, че заводът ще бъде нарязан за скрап и така  предприятие, което е носило 1,5 млн. лева приходи, е ликвидирано.

Затварянето на предприятието стана и със серия аварии заради повредени цистерни с опасни вещества. През февруари 2017 г. община Девня дори бе принудена да обяви частично бедствено положение заради опасност от изтичане на трихлоретан – изключително силна отрова.

Години наред обаче скандалните Евгения и Николай Баневи продължаваха да си живеят охолно, да се радват на безгрижния си милионерски живот и дори да съдят държавата заради неизпълнени приватизационни задължения.
В крайна сметка белезниците им бяха щракнати, делото върви с пълна сила, а преди време прокуратурата обяви, че двамата съпрузи имат 1 млрд. лева в швейцарска банка.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай