Неделя,

Кой уби швейцареца в Перник? Полиция и прокуратура проговориха

От: Иван Ангелов -
2882
Кой уби швейцареца в Перник? Полиция и прокуратура проговориха
A
A
A

Прокурори и полицаи изнесоха днес нови данни за убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланген в жилищен комплекс край Перник. Разследването на тежкото престъпление продължава, но властите на място отрекоха цялата информация за убийството на Ланген, която вчера изнесе служебният министър Иван Демерджиев. Появи се и противоречие за това има или няма задържан по случая.

Швейцарецът беше открит в гаража на къщата му в селището от закрит тип „Делта Хил” до Перник.

Нова телевизия съобщи, като цитира неназован източник от полицията, че във връзка с разследването за убийството има задържан. От Областната дирекция на МВР и прокуратурата в Перник обаче отрекоха да има арестувани. И още - от МВР вчера обявиха, че тялото на мъжа е било преместено, а дрехите му – сменени. Днес от прокуратурата отрекоха да имат доказателства за това. Не е ясно и какво е оръжието на престъплението.

Три денонощия, след като швейцарският бизнесмен е намерен мъртъв, конкретен заподозрян като извършител на убийството, няма. „По реда и със средствата на НПК към момента няма задържано лице”, заяви Албена Стоилова - говорител на Окръжна прокуратура-Перник.

„Не са събрани достатъчно доказателства за виновността на конкретно лице, поради което няма повдигнато и предявено обвинение на този етап”, каза наблюдаващият прокурор Аделина Алексиева.

До момента са разпитани няколко човека. „Към момента не мога да дам конкретика, защото е възможно това да опорочи разследването”, посочи ст. комисар Павел Млеканов - директор на ОДМВР-Перник.

В качеството на свидетел е била разпитана и съпругата на убития – Елизабет, която в четвъртък вечерта го я намерила мъртъв. И днес тя остана в дома си.

„Тя не желае да дава никакви интервюта и изявления, а и всичко е на много ранен етап”, заяви адвокатът на семейството Любомир Георгиев. Той отрече да е имало проблеми между тях двамата.

Назначени са няколко експертизи, за да стане ясно как е бил убит Удо Ланге. Ясно е само, че има прободна рана от шията до белия дроб, която е засегнала и две ребра.

На въпрос дали престъплението е извършено с огнестрелно оръжие говорителят на Окръжна прокуратура-Перник отговори: „За момента не мога да дам категоричен отговор. Това ще стане ясно от заключението по възложените експертизи”.

„Каквото и да кажа в момента, това може да опорочи разследването. Експертизите са много важни, важни са и следващите часове”, заяви ст. комисар Павел Млеканов.

От прокуратурата опровергаха твърденията на вътрешния министър Иван Демерджиев, че е имало опит да се замаскират следи и че има заподозрени. „Към настоящия момент доказателствата по делото не установяват такива обстоятелства. Нямаме доказателства по делото за кръг, група. Изобщо нямаме доказателства, които да ни насочват към участие на конкретно лице в извършването на престъплението”, каза Стоилова.

Иззети са всички записи от камери в района на къщата, в която е бил намерен трупът на убития мъж.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com