Хаджигенов: Без качествена правосъдна реформа нямаме нищо

Адвокатът заяви, че очакват Гешев да излезе от прокуратурата

Хаджигенов: Без качествена правосъдна реформа нямаме нищо | StandartNews.com

На парламента трябва да се обърне повече внимание и той трябва да движи правосъдната реформа. Това каза в предаването „Лице в лице” адвокат Николай Хаджигенов.

„Имам леко притеснение, че промяната се фокусира върху изпълнителната власт от типа отново ефектът „вълшебна пръчица”, което не е лошо, но ние все пак сме парламентарна република. И важните неща се случват в парламента, не в изпълнителната власт", заяви адв. Хаджигенов.

По думите му без правосъдна реформа, направена качествено, нямаме нищо, изпълнителната власт е просто вълшебна пръчица.

„Да речем перверзната идея, която прескочи онзи ден, за съставяне на собствена прокуратура в лицето на КПКОНПИ. Изкушаващо е. Това е опасно. По същия начин Борисов си направи спецпрокуратура и спецсъд. Хубав пример за това колко изкушаващо е да имаш собствена прокуратура, защото можеш да размахваш онзи дебелия пръст, както правеше Бойко, и да решаваш човешките съдби или да решаваш проблеми. Но границата между – днес решаваме проблеми в интерес на правосъдието, утре настъпваме правосъдието – е никаква. Така, че това е изключително опасен ход и тук трябва да се прецизират много внимателно нещата”, заяви адв. Хаджигенов.

Той отбеляза, че „Демократична България” имат „великолепен проект за КПКОНПИ, който не го превръща в собствена прокуратура”.

Правосъдният министър няма как да направи сам правосъдната реформа, каза още адвокатът.

Хаджигенов заяви, че очакват Гешев да излезе от прокуратурата. 

„Цялата структура на прокуратурата е пирамидална и най-отгоре стои човек с каскет, трябва да махнем него и да променим правилата. Без промяна на правилата и подмяна на хората няма как да стане. Започваме затова с човека, който пречи най-много”, заяви той. 

По думите му нашата прокуратура е създадена, за да крепи властта на една тоталитарна държава.

"КПКОНПИ е тотално неефективна структура. Това е причината, поради която трябва да бъде разделена на две отделни части, да бъде променено абсолютно всичко в нея, точно, както и в прокуратурата. Отново правила, отново хора и тя да бъде превърната в ефективен орган, защото това в момента е лов на вещици, някаква форма на съвременна инквизиция", добави Николай Хаджигенов.

По думите му подслушването също трябва да се промени драстично:

„Защото ГДБОП чудесно ни подслушваха по време на протестите, ДАНС също. Сега е моментът, в който трябва да се ликвидира цялата върхушка в Националното бюро за контрол на СРС, защото те са ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ”.

Трябва да се махнат хората на ГЕРБ, трябва да се сложат нови хора, да се променят правилата, това касае цялата система за подслушване, допълни той.

„Контролът за законосъобразност, който извършват съдилищата, тотално не е ефективен. Вече имаме един председател на Софийски градски съд именно затова с влязла в сила ефективна присъда. Имаме хиляди подслушвания, всяко искане е подпечатано от Специализирания наказателен съд, както беше миналата година при протестите. Безобразно", коментира Николай Хаджигенов.

По думите му до момента са установени над 3000 души, които са подслушвани с разрешение по време на протестите, включително и чуждестранни журналисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай