Канал 3 се оплака от посегателство над журналисти

Сигналът е внесен в прокуратурата

Канал 3 се оплака от посегателство над журналисти | StandartNews.com

Програмният директор на телевизия Канал 3 Ива Стоянова внася сигнал до прокуратурата за недопустимо посегателство над журналисти на медията. Освен до главния прокурор, то е адресирано и министъра на вътрешните работи, асоциацията на българските радио и телевизонни оператори, както и до съюза на българските журналисти и до асоциацията на европейските журналисти, пише "Монитор". Публикуваме текста без съкращения.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,  УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,  УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ ЖУРНАЛИСТИ,

 На 5 юни 2019 г. по време на изпълнение на служебните си задължение, екип на Канал 3 беше нападнат от Георги Борисов Георгиев, председател на ГД БОЕЦ. Посегателството освен срещу техниката на телевизията е и физически срещу репортера Пламен Петров и шофьора Тихомир Георгиев. Ударите от страна на Г. Георгиев са станали пред свидетели. След преглед служителите в Канал 3 получиха официални документи от съдебна медицина, на базата на които подадоха и жалба в полицията във Видин.

Уважаеми г-н Главен прокурор, уважаеми г-н Министър, уважаеми Колеги,

Моля да вземете отношение по безпрецедентното посегателство върху журналист по време на изпълнение на служебните му задължения. Екипът на телевизията беше командирован във Видин, за да направи интервю с г-н Георги Георгиев, за когото Канал 3 разполага със сигнали  от няколко независими източника и подготвя разследващ материал. Спазвайки всички правила на журналистиката, Канал 3 е длъжен да потърси и предостави възможност и на засегнатата страна да даде своите отговори по разследваните теми. Това екипът на Канал 3 се опита да направи – легитимиран, с брандирана техника и автомобил. Този опит за предоставяне на думата обаче, бе манипулиран от Г. Георгиев, който тенденциозно вкара себе си в ролята не на събеседник, а на жертва и си позволи недопустимо отношение към журналисти.  Освен, че обиждаше екипа ни, Г. Георгиев направи опит да повреди техниката и накрая физически посегна на колегите ни. Г. Георгиев си позволи да намеси и съпругата си, която екипът умишлено не желаеше да замесва и притеснява, тъй като тя не е обект на нашето разследване. Именно затова опита ни за срещи с Г. Георгиев беше само пред официалното му работно място. В опит да стресне екипа на Канал 3 и да му попречи да изпълни служебните си задължения, два пъти Г. Георгиев повика полиция при срещите си с нашия екип, но и двата пъти служителите на реда не установиха никакви нарушения от страна на служителите на Канал 3.

В настоящия сигнал излагам само факти и обстоятелства. Дали същите осъществяват състав на престъпление, е от компетентността единствено на разследващите органи и прокуратурата на Република България. Канал 3 разполага с достатъчен обем видеоматериал, който с готовност ще предостави при поискване.

Когато говорим за свобода на медиите, вярвам че тази свобода засяга всички медии, всички журналисти. Определяме като недопустимо посегателството срещу журналист и разчитаме, че това наше мнение се споделя и от институциите, и от цялата медийна общност. Причина за настоящия сигнал са и опитите за дезинформация от страна на Г. Георгиев, които са успели да подведат част от колегите журналисти и те, вярвам неумишлено, с едностранчивото отразяване манипулират публиката и създават фалшиви новини, срещу които всички трябва да се борим заедно!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай