Какво направи Гешев за 100 дни

Първите сто дни на главния прокурор бяха от криза до криза

Какво направи Гешев за 100 дни | StandartNews.com

 

Докато цяла Европа и Светът са обзети от грижите и страховете около все по-мащабно разпространяващата се пандемия от коронавирус, у нас, в България напълно незабелязано премина едно събитие, което вълнува всеки един гражданин на страната. Миналата седмица изтекоха стоте дни от мандата на новия главен прокурор Иван Гешев, припомня в коментар Правен свят.

Както стана ясно от самото начало на встъпването му в длъжност, толеранс за Гешев не беше нужен, въпреки яростните, целенасочени атаки срещу личността и професионализма му още от стартирането на процедурата по избора му, с работата си от първия до стотния ден той потвърди оценката на предшественика си Никола Филчев, че е "решителен човек" и "човек на действията".

Дни след официалното встъпване в длъжност на новия главен прокурор Иван Гешев, България осъмна с първи действащ министър в ареста. Както е добре известно, става дума за бившия вече министър на околната среда и водите Нено Димов, който бе привлечен като обвиняем заради нечуваната от десетилетия досега водна криза в Перник. По-късно Димов получи и още едно обвинение – заради това, че е допуснал нерегламентирано горене на отпадъци в различни райони на странта. Показателен за качеството на работата на новия главен прокурор е и фактът, че бившият екоминистър все още пребивава в ареста, което само по себе си сочи, че доказателствата, събрани от наблюдаващите прокурори, ръководени от Гешев, са били достатъчно силни, за да убедят две инстанции на съда, при това не еднократно, че най-подходящата мярка за неотклонение за Димов е именно най-тежката.

Пет дни по-късно, ръководеното от Иван Гешев държавно обвинение направи нещо досега немислимо. "Вечният" олигарх и бизнесмен Васил Божков – Черепа, който бе недосегаем повече от 30 години за всички правителства, от всички цветове и "нрави", се сдоби първоначално със седем, а по-късно и с общо единадесет обвинения за тежки умишлени престъпления. Оказа се, че най-после прокуратурата показа нужната смелост да застане срещу човек от ранга на Божков, с целия му финансов и човешки капитал, и да потърси сметка за деянията му, за които от години мнозина само си шушукат.

Сред постиженията на новия главен прокурор не може да не бъде спомената и активността на държавното обвинение във връзка с разкриването на двама руски дипломати като шпиони. След като през есента на миналата година един от деветимата първи секретари на посолството на Русия беше отзован по настояване на България, малко след средата на януари месец 2020 г. още един първи секретар в посолството, който работил в консулския отдел, беше разкрит като шпионин, събирал данни за изборния процес у нас. Прокуратурата разкри и трети руски агент, който обаче работел в Търговското представителство на Русия в София, но междувременно събирал разузнавателна информация за енергетиката и енергийната сигурност на България.

"Ако не може да се оправим с битовата престъпност, по-добре да закриваме държавата". Думите са главния прокурор Иван Гешев, който паралелно с битките на големите фронтове, пое ангажимент към обикновените граждани, че ще направи всичко по силите си да сведе до минимум битовата престъпност и да защити възрастните и самотни хора в малките населени места от набезите и грабителствата. В резултат на обещаното от него в страната стартираха десетки акции срещу криминалния контингент по места, на по-голямата част от които Гешев присъстваше лично, за да окуражи гражданите и колегите си, а стотици известни и неизвестни на местното население престъпници бяха задържани. Към момента бобата с битовата престъпност е в процес на "карантина" заради разпространяващата се у нас пандемия от коронавирус, но тя все още дори не е достигнала своя пик.

Добре е да се припомни, че след встъпването в длъжност на Иван Гешев редица важни дела, активността и действията по които не бяха в задоволителните темпове, бяха взети на специален надзор. Сред интересните такива разследвания, които разбуниха духовете в цялото общество, бяха досъдебните производства за т. нар. "къщи за гости без гости". Няколко седмици след като Гешев разпореди специален надзор над тези дела, прокуратурата внесе и втори обвинителен акт във връзка с аферата срещу 58-годишна жена за къщата й в Батак. До момента, близо година след разрастването на скандала с къщите, построени със средства от еврофондове, но останали неизползваеми за туристите, единственият обвиняем бе бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев, за когото се установи, че неправомерно е ползвал къща в Сандански.

Макар че цялата страна е "под карантина", а у нас е обявено извънредно положение още от 13 март, Иван Гешев не остана вкъщи. Благодарение на неговите думи и настояване, че в България са нужни сторги и радикални мерки, за да се овладее разпространението на заразата в мащабите, които наблюдаваме в цяла Европа, правителството взе може би най-бързите и навременни мерки в съпоставка със страни като Италия, Испания, Франция, при които заразените с коронавирус вече са десетки хиляди. Междувременно, под ръководството на Гешев, действа и щаб, който следи за спазването на правилата и мерките в условията на извънредно положение. В резултат на действията на щаба на главния прокурор, вече има стотици досъдебни производства в страната за неспазване на определените мерки и карантината.

Предстоят следвщите близо 6 години и 260 дни, в които новият "обвинител №1" тепърва ще доказва на колегите си, че са били прави да поискат за първи път на чело на държавното обвинение да застане именно прокурор от кариерата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай