Иванов: Съдебната реформа може да е изход от мониторинга на ПАСЕ

Иванов: Съдебната реформа може да е изход от мониторинга на ПАСЕ | StandartNews.com

По време на кампанията за местния вот изтече срокът за внасяне на допълнителни предложения за промени в Конституцията между първо и второ четене в частта за съдебната реформа. Междувременно дойде и докладът на Венецианската комисия, в който се казва, че предложените промени не са достатъчни и че те трябва да са много по-радикални.

Според министърът на правосъдието Христо Иванов в момента пред нас има два сценария. Единият от тях е да се възползваме от силната подкрепа, която Венецианската комисия е дала за реформата на модела на управление на съдебната власт."Да се възползваме от силното очакване, което има българското общество и партньорите ни в Брюксел да покажем способност за наистина сериозна реформа и до края на годината да направим една сериозна промяна. Другото е да затънем в поредните търговийки, да направим нещо около минимума или под него", коментира Иванов.

Според него всички заявки, които Венецианската комисия дава в своето становище като препоръки и проблеми, потенциално биха намерили своя отговор в някое от направените предложения между двете четения.

"Ако политическите сили в парламента подходят с необходимата доза отговорност, те биха могли от тези предложения да сглобят реалния, сериозния отговор на проблеми, които стоят пред България от много време", каза още министър Иванов. Според него ако тази стъпка бъде направена, ние, например, бихме могли да очакваме едно съществено подобряване и дори ориентиране към изход от мониторинга на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), който е различен от мониторинга на Европейската комисия.

Христо Иванов припомни още, че България е единствената страна-членка на ЕС, която е под наблюдение и на двете институции.

За възможността предложенията за промени в частта за прокуратурата да бъдат стопирани от главния прокурор, министър Иванов коментира,че трябва да изберем дали правим дългосрочна крачка напред, или се заплитаме в някакви конюнктурни моментни спорове и "отбрани на някакви рубежи, които съдържат". Министърът изрази надежда, че ще надделее гледането в перспектива. "Нека не забравяме, че от тези конституционни промени, в който и вариант да бъдат направени, няма да последват никакви драматични непосредствени размествания по върховете на властта", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай