Гешев с тежка прогноза за съдебната система, посочи виновните

Причината за очакваното положение е закриването на специализираното правосъдие

Гешев с тежка прогноза за съдебната система, посочи виновните | StandartNews.com

Ще настъпи невиждан хаос в съдебната система, предупреждават ръководителите на прокуратурите у нас. Причината за това е закриването на специализираното правосъдие.

"Това, което предстои, е юридическа катастрофа. Всички важни дела ще бъдат унищожени след въвеждането на промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ)", заяви главният прокурор Иван Гешев. Той участва в заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което се изслушват ръководителите на държавните обвинения във връзка със заложените промени в ЗСВ.

Обвинител номер едно определи като "семинарно упражнение в първи курс" заложените промени. Той посочи, че отговорността за закриването на спецправосъдието е на изпълнителната власт.

Ръководителите на двете спецпрокуратури, двете военни прокуратури в София, районната, градската и апелативната прокуратура се опасяват от "буксуване" на дела.

Неяснота има и около висящите изпълнителни преписки. Правосъдният министър Надежда Йорданова вече обяви, че закриването на спецправосъдието влиза в сила от началото на юли.

До днешното изслушване на ръководители на прокуратури в София се стигна по инициатива на прокурорската колегия на съвета, като решението бе гласувано вчера.

В писмо до съответната колегия са поставени въпроси относно изпращането на неприключилите досъдебни производства и преписки по подсъдност на съответните прокуратури в съответния срок.

Неяснота има и за висящите изпълнителни преписки. Обвинителите искат отговор на въпроса какъв следва да бъде подходът към нерешените досъдебни производства и преписки, също така относно архивите, висящите Европейски заповеди и молбите за правна помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай