Гешев с коментар за Радев и Божков

Не водим лични войни. Само загряваме. Досъдебно производство срещу Божков за убийство

Гешев с коментар за Радев и  Божков | StandartNews.com

 

Главният прокурор е на работна визита в Брюксел, откъдето коментира думите на президента Радев, който заяви, че снема доверието си от кабинета, защото има криза и хаос, а липсва закон и морал и даде последни подробности около обвиненията и екстрадирането на Васил Божков.

"Не успях да видя изказването на президента. Разбрах че касае прокуратурата. Главният прокурор няма лични врагове, прокуратурата няма лични влагове, единствената война, която водим е тази - с престъпността, с тези, които нарушават закона, независимо каква позиция заемат", заяви Гешев.

"Образно казано, прокуратурата играе на полето за противодейстиве на престъпността, на полето на доказателствата. Прокуратурата не е политически играч и затова нямаме допирни точки с политиците. А освен това, нямам право да коментирам други институции", каза още главният прокурор.

По отношение на Божков, Гешев повтори, че това е един от най-опасните българи, който  разполага с много пари и по тази причини има  много повече възможности от тези на правоохранителните органи, които само спазват закона.
ОАЕ много бързо реагираха, за което им благодаря, каза Гешев и добави: "Сигурен съм, че ще екстрадират Божков".

Главният прокурор повтори, че е логично с такива финансови възможности Божков, по подобие на Цветан Василев, да развие различни хибридни атаки, давайки за пример фалшивата новина за торбичките, с които изнасят артефактите от офисите на Божков.

"Знаем срещу какво се изправяме, не се страхуваме", каза Гешев и допълни, че част от тези съкровища са изровени от иманяри, изнесени са нелегално, а после парите са изпрани през аукциони в чужбина и отново върнати в страната.

"Сега проверяваме техния произход", каза Гешев, но добави, че е смешно да се говори, че само 1 човек и само на едно място те могат да бъдат съхранявани.

Хората, които защитават подобни тези се покриват с подсъдимите Прокопиев, Василев и защитават личния си интерес. Въпрос на доказване е, че Божков е меценат, каза Гешев.

Той припомни, че задълженията на Божков не са към държавата, а към гражданите, до които не са стигнали и не са се отразили в по-големите техни пенсии или надбавки.

"Само загряваме", така отговори главният прокурор на въпроса ще спрат ли акциите. Прокуратурата ще продължи, готви обвиненията, сега топката е българския съд, добави той.

Главният прокурор обяви още, че вече има досъдебно производство срещу Божков за убийство, свързано с хазартната дейност.

По отношение на изказването на американския посланик за българина, свързан с корупция, Гешев отговори, че е представител на българската, а не на американската държава. Българската прокуратура работи добре с евроатлантическите ни партньори, включително с американските, добави Гешев

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай