Събота,

Гешев: Разследването "Барселонагейт" не е приключило

От: Агенция Стандарт -
484
Гешев: Разследването "Барселонагейт" не е приключило
A
A
A

Досъдебното производство, известно като "Барселонагейт", не е приключило. Наблюдаващият прокурор очаква отговор от властите в Испания.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев след като беше изслушан от групата за мониторинг на демокрация в ЕП, предаде БНТ.

Евродепутатите са отправили към Гешев въпроси по конкретни производства на прокуратурата, сред които "Барселонагейт" и проверката за снимките с кюлчетата злато и пачките с пари в чекмеджетата на спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.

Прокуратурата е предоставила предварително писмени отговори. Иван Гешев е заявил, че разследването "Барселонагейт" не е приключило. Изготвени са европейски заповеди за разследване до Испания, но липсва отговор от страна на испанските власти.

"Няма как да бъде приключено едно разследване след като испанските съдебни власти не са отговорили, а българските съдебни власти нямат правомощия да кажат кога и как да се приложи испанския закон." - изтъкна Гешев

Иван Гешев изтъкна, че нито той, нито жената до него не притежава недеклариран имот в чужбина, за което е намекнал вътрешния министър Бойко Рашков.

Прокуратурата иска по-сериозно наблюдение върху България по механизма за върховенството на закона и по-интензивен диалог с европейските институции.

По думите му българската прокуратура е изключително притеснена, че последните месеци сериозно се заличава постигнатия напредък на страната ни след приемането на България в ЕС по линия на върховенството на закона и правата на човека.

"Българската прокуратура е изключително притеснена, че последните месеци се заличава постигнатия напредък след приемането ни в ЕС по линия правата на човека и върховенството на закона. Наблюдават се притеснителни тенденции относно малцинствените групи и хората в неравностойно положение. Не се чувствам горд като българин, но към момента Прокуратурата смята, че е важно да има по-сериозен диалог с европейските институции и по-сериозно наблюдение над страната ни", обясни той. 

С бързи крачки вървим към престъпността от началото на 90-те години и скоро това няма да може да бъде скрито за повечето български граждани. - каза Гешев.

"Освен корупцията се възраждат и други проблеми, гражданите вероятно са го усетили. Става въпрос за телефонни измами, убийства и много други проблеми, които смятахме за решени", каза още той. 

По думите му се констатира нарушение на закона, липсва на информиране на прокуратурата за  нарушения към лица в неравностойно положение, които могат да са потенциални престъпления.

"Притеснени сме и споделихме на евродепутатите. Според българското законодателство трябва да има общи щабове по тези теми. МВР се опитва да изземе правомощия на съдебната власт. Не българската прокуратура води война с институциите. Единствената война, която смятаме да водим е срещу престъпността", каза още той. 

Прокуратурата е готова да участва в процеса на съдебната реформа, каза още главният прокурор. 

"Имаме желание за участие в реформа. Не е започнала. Аз съм свидетел на всички реформи от 1994 година. Основното е едно - да завземеш позиции, но никога не е съгласувана с хора, практикуващи правото. И резултатите винаги са трагични за съдебната система. Целта е политическа. За съжаление, подозирам, че отново ще е така. Ние имаме желание да участваме в тази реформа този път. В 10 % от делата участват прокуратурата. 96 % от тях са осъдителни присъди. Приемаме, че тук сме виновни. Къде са останалите? Търговското, административното? Там всичко идеално ли е? Говорим за съдебна реформа, но всичко се акцентира върху прокуратурата. Проблемът е в МВР, което трябва да се реформира. И в съда, който също трябва да се реформира", допълни Гешев. 

Той добави, че решението на КС е много ясно - главният прокурор може да бъде разследван. 

"Отчетността на главния прокурор зависи от законодателя. Аз нямам проблем всеки месец да бъда изслушван. Ако някой се вълнува от отчетността, докладът за дейността на прокуратурата е внесен от май месец миналата година. Още никой не ме е извикал да ме изслушат. Вече сме януари. Отчетността е зависима от законодателя. Тя не е проблем на прокуратурата и на главния прокурор. А на законодателя. Ние изпълняваме законите", каза още той. 

Предстои групата за мониторинг на демокрацията в ЕП да изслуша и премиера Кирил Петков.

Групана за мониторинг на демокрацията в ЕП наблюдава държави, в които има проблеми с върховенството на закона, човешките права и свободата на медиите. От две години обект на наблюдение е и България.

През септември групата с председател нидерландският евродепутат от “Обнови Европа” София Ин’т Велд беше на посещение в София. В доклада след мисията евродепутатите констатираха, че корупцията по високите нива в България остава проблем.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com