Ето как Борисов е изкарал нощта в ареста

Бившият премиер все още не е разпитан, каза адвокатът му Менко Менков

Ето как Борисов е изкарал нощта в ареста | StandartNews.com

Бившият премиер Бойко Борисов не е имал легло и цяла нощ е седял на дървена пейка в ареста, разкри адвокатът му Менко Менков. В момента лидерът на ГЕРБ е задържан в Седмо районно управление. За закуска му е бил даден кроасан, както и минерална вода, уточнява "Телеграф".

Менков каза още, че няма нова информация по задържането на клиента му. „Бойко Борисов още не е разпитан. Как ще бъде разпитан без моето присъствие“, лаконично коментира той и допълни, че чака информация.

Борисов беше задържан в четвъртък вечерта. С него са арестувани медийният му съветник Севдалина Арнаудова и бившият финансов министър Владислав Горанов.

Междувременно говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова съобщи, че наблюдаващият прокурор по делото за Борисов е вече определен. Тя обаче не пожела да посочи неговото име.„Нека колегата да има възможност да се запознае с материалите по делото. Евентуално тогава ще дадем допълнителна информация”, уточни говорителят. Уведомлението за образуваното досъдебно производство от МВР и посочената в него правна квалификация изключват компетентността на Европейската прокуратура по този случай, каквито съобщения имаше от пресцентъра на МВР вчера, допълни тя.

От прокуратурата също обявиха, че най-после са били уведомени за ареста на бившия премиер. Във връзка с многобройни запитвания от медиите и високия обществен интерес, Прокуратурата на Република България уточнява, че към 09.00 часа на 18.03.2022 г. все още не е информирана за извършване на действия по разследвания „по неотложност“ спрямо политически лица.С оглед разпространено до медиите от пресцентъра на МВР съобщение в 21.12 часа на 17.03.2022 г., че „в ход е мащабна операция във връзка с 120 случая на Европейската прокуратура в България“, съгласно Регламент (ЕС) 2017/1939 на Съвета на ЕС от 12.10.2017 г., компетентна да разследва би следвало да е Европейската прокуратура.В случай че разпространената от МВР информация отговаря на истината, следва да отправяте своите въпроси към представители на Европейската прокуратура. Съгласно българското законодателство, при извършване на действия по разследване „по неотложност“, протоколите следва да бъдат представени пред прокурор за одобрение. В случай, че това бъде извършено, обществеността ще бъде информирана.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай