Сряда,

Депутатите от ЕНП решиха. Законни ли са арестите?

От: Агенция Стандарт -
1211
Депутатите от ЕНП решиха. Законни ли са арестите?
A
A
A

Задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, както и обиските в домоветеим, са в разрез с върховенството на закона, е заключението на евродепутатите, участвали в проучвателна мисия в България в понеделник. Евродепутатите ще зададат въпроси на Европейската комисия, свързани със законосъобразността на случилото се.

Евродепутатите Моника Холмайер - председател на Комисията по бюджетен контрол на ЕП и Йерун Ленарс - говорител на Групата на ЕНП в Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи се срещнаха впонеделник в София с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, както и с Главния прокурор Иван Гешев, с премиера Кирил Петков и с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Заключението им е, че задържанията и обиските не са в съответствие със законодателството и с върховенството на закона.

"Не е добре, ако някой се опитва да наруши законодателството и после да каже: "Нарушавам законодателството, нарушавам върховенството на закона, защото искам да защитя върховенството на закона." Ако искаме да защитим върховенството на закона всички ние трябва да действаме в съответствие с върховенството на закона", каза Моника Холмайер и добави, че е била смаяна от факта, че човек, обвинен в сериозни престъпления, се явява свидетел. "Трите задържания и обиските не бяха в съответствие с върховенството на закона на Европейския съюз, не бяха в съответствие с българскотозаконодателство", подчерта Холмайер.

Йерун Ленарс също потвърди незаконосъобразността на задържанията и обиските и каза, че е имало нуждасъбраната от евродепутатите информация да бъде оценена и обсъдена в Брюксел.

"Една политическа сила в правителството се опитва да унищожи опозицията и да каже, че предишното правителство е виновно за корупцията", добави Моника Холмайер.

Двамата евродепутати обявиха също, че Европейската прокуратура трябва да работи спокойно и без намеса от страна на българското правителство.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com