Бум на делата срещу бързите кредити

Няма увеличение на търсещите защита от домашно насилие по време на извънредното положение, отчитат съдии

Бум на делата срещу бързите кредити | StandartNews.com

Бум на делата срещу бързите кредити отчитат съдии. Гражданите протестират срещу високите лихви и нищожни клаузи по сключените договори и си търсят правата, съобщи председателят на Районен съд-Пловдив Иван Калибацев. За радост, повечето такива дела завършват в полза на ощетения потребител, пише "Марица".

За активността на гражданите говори статистиката. Броят на гражданските дела е бил 2526 през първата половина на 2019 г., но е скочил на 3013 за първото шестмесечие на 2020 г.

Служителите от системата на МВР също масово си търсят правата. Те негодуват срещу заплащането за извънреден и нощен труд. Първо се жалвали служителите от затворите, след което и полицаи.

В съда обаче няма увеличение на делата за домашно насилие и разводите по време на извънредното положение. 

"Няма бум на исковете за развод, за защита от домашно насилие. За първите шест месеца на 2019 година има 237 заведени граждански дела за развод и недействителност на брака, като за шестмесечието на тази година те са 170.

263 са делата за развод по взаимно съгласие през януари-юни 2019-та, докато през първите шест месеца на тази са общо 191.

103 са делата по искове за Закона за домашното насилие за първото полугодие на миналата година, докато до края на юни 2020-та броят е почти идентичен - общо 100", каза Калибацев.

И по време на извънредното положение делата за домашно насилие са разглеждани. Ежедневно се входирани исковете за разводи и за защита от домашно насилие.

"Ако е имало бум на насилието, то би следвало да има доста заведени дела през последния месец и половина, но такова увеличение не отчитаме", посочи Калибацев.

Общо образуваните граждански дела в Районния съд са 11 494 от началото на тази година, докато за същия период на миналата са 14 934.

Спадът се дължи на малката пауза покрай коронавируса и предприетите мерки, свързани със заразата. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай