Близнашки цитира Маркс за Великото събрание

Това не е изцяло нова конституция, защото идентичността й се запазва, казва професор Близнашки

Близнашки цитира Маркс за Великото събрание | StandartNews.com

Не съм съгласен, че това ще е изцяло нова конститузцията. Предлагат се съществени промени в действащата конституция, без да се нарушава идентичността й. Това е стремеж да се усъвършенства парламентарната демокрация. Така професорът по конституционно право и служебен премиер Георги Близнашки коментира пред Канал 3 проектът за нов основен закон на държавата, входиран в парламента от ГЕРБ.

 Това беше силен, изненадващ ход от страна на Борисов, сега партия му трябва да се опита да получи максимална подкрепа в парламента, за да си осигури първо 121,  а после и 160 гласа, каза Близнашки.

БСП изневери на конституцията, предаде я още с искането си за оставка на главния прокурор, добави той. Няма предпоставки за налагане на втора камара в парламента. Ще бъде огромна досада да се препотвърждават текстовете, според професорът.

Той заяви още, че не може да се прави паралел между приемането на конституцията през 1991 година и сега, защото тогава историческата ситуация е била друга. Малко вероятно е да станем свидетели на събития, подобни на стачката на 39-те депутати преди 30 години, защото обсъждането на текстовете от Великото народно събрание ще стане след изборите, в които ще има широко народно представителство.  Той заяви още, че никога не се повтарят едни и същи драматични събития. Обясни с думите на Карл Маркс, че първия път това се възприема като трагедия, а втория път – като фарс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай