Петък,

Адвокат с ключов коментар за ареста на Борисов

От: Агенция Стандарт -
1640
Адвокат с ключов коментар за ареста на Борисов
A
A
A

„Двойният стандарт определено личи”. Това каза в ефира на Нова телевизия адвокат Людмил Рангелов, който още в първите часове на арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова обяви, че до обвинения след безпрецедентната акция на МВР няма да се стигне.

Задържани по подозрения в рекет на бизнесмена Васил Божков бяха бившият премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и експиарът на Министерския съвет Севделина Арнаудова.

След близо 24 часа в ареста, те бяха освободени без обвинения. А МВР и прокуратурата си размениха през медиите остри реплики за несвършена работа.

„Практиката ми показва, че винаги, когато се извършват действия по този сляп, нецеленасочен начин, има нещо нагласено, монтирано и поръчано, а не логичен ход на разследването”, каза юристът.

По думите му и двете страни в разразилия се спор – Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата, имат слаби страни.

„Слабостите на МВР са многократно коментирани, но Прокуратурата в конкретния случай проявява различен стандарт от предходни случаи”, смята Рангелов. Според него събраните доказателства срещу задържаните действително не са достатъчни за повдигане на обвинение, но в миналото с подобен доказателствен материал Прокуратурата е изправяла лица пред Съда.

„Двойният стандарт определено личи”, категоричен е адвокатът.

„Арестът на Борисов е върхова точка на конфликта между МВР и обвинението, който започна още с падането на правителството на бившия премиер. Тази война прави почти невъзможна борбата с престъпността”, каза още адвокат Рангелов.

На юриста е направило впечатление и друго – спорът между МВР и прокуратурата за документите по делото.

В петък МВР обвини прокуратурата, че два часа е чакало да се определи наблюдаващ прокурор, който впоследствие отказал да се срещне с разследващия полицай и да му докладва делото. От прокуратурата пък реагираха, че МВР не им предоставило всички материали по случая.

„Трябва да има по-бърза комуникация с прокуратурата. След като разследващият е изпратил в 10 ч. на 17 март, трябваше веднага да се направи контакт, да се обсъдят доказателствата, за да не се стига до този излишен престой в ареста”, смята Рангелов.

Според него разпитът на премиера Кирил Петков е бил излишен, тъй като става дума за твърдения на бизнесмена Васил Божков за изнудване от Борисов, Арнаудова и Горанов. Пропуск обаче според юриста е, че самият Божков не е разпитан.

„При такава информация, която той подава, да не се намери възможност той да бъде разпитан лично, конкретно, просто е непростимо”, категорично заяви той.

Въпреки че засега обвинения на никого не са повдигнати, разследването по случая продължава.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички