Знакова визита! Кого праща Байдън в България

Каква е целта

Знакова визита! Кого праща Байдън в България | StandartNews.com

Заместник-държавният секретар по публична дипломация и обществени въпроси Елизабет (Лиз) Алън ще посети Норвегия, България и Чехия от 27 октомври до 3 ноември, съобщи посолството на САЩ. Целта на визитата е задълбочаване на трансатлантическото сътрудничество по общи приоритети – включително подкрепата на САЩ за Украйна по време на руската военна агресия, сигурността в Черноморския регион и в Арктика и противодействието на дезинформацията.

По време на посещението си в София заместник-държавният секретар Алън ще се срещне с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, за да обсъдят взаимното партньорство за противодействие на манипулирането на информация и по-широките усилия за укрепване на двустранните връзки в годината, в която отбелязваме 120 години на дипломатически отношения между САЩ и България. Докато е в София, тя ще даде начало на финансиран от правителството на САЩ проект на стойност близо 900 000 долара, съвместно с Института „Пойнтър“, за подобряване на медийната грамотност.

За да демонстрира подкрепа за България като съюзник на НАТО и солидарност с Украйна, Лиз Алън ще пътува до Варна, където ще обсъди с българското военноморско ръководство въпроси, отнасящи се до сигурността в Черно море. Също така тя ще посети подкрепян от САЩ център, който подпомага разселени украински бежанци, се казва още в съобщението на американското посолство.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай