Четвъртък,

"Златните паспорти" и кутията на Пандора

От: СТАНДАРТ -
1036
"Златните паспорти" и кутията на Пандора
A
A
A

„Издаването на т.нар. „златни паспорти“ от страни-членки на ЕС служи не за привличане на истински инвестиции, а за тъмен бизнес, за пари с неясен произход и в полза на съмнителни личности“. Присъдата за даването на гражданство срещу инвестиции е не на друг, а на Европейския парламент. В началото на седмицата евродепутатите приеха с впечатляващ хъс резолюция, с която призоваха да се спре с тази практика, съществуваща в само три страни от ЕС – Малта, Кипър и България. За другите две държави не знаем, но у нас (вече) сме пределно наясно със спънките, които носят на страната ни „златните паспорти“. Отпадането на американските визи за българи е само една от тях. Публичните присъди от страна на европейските институции – също.

На този фон заявките на т.нар. кабинет на „промяната“, иначе пуснал държавата ни през последните месеци в състояние на свободен полет в бездната, че управляващото мнозинство ще прекрати практиката на издаване на „златни паспорти“ прозвучаха почти оптимистично. Почти, защото коалицията може и да прие на първо четене внесения от правителството законопроект за забрана на предоставяне на гражданство срещу инвестиции, но с изненадващ консенсус отхвърли този на ДПС, предлагащ и пълна ревизия на издадените досега паспорти. Защо ли?

Отговорът на този въпрос далеч не се крие във факта, че движението е в опозиция, както би си помислил всеки, неизкушен от политиката и от това кой движи конците във властта. Истината е, че премиерът Кирил Петков и „промяната му“ бягат като дявол от тамян от темата, защото знаят, че тя е като кутията на Пандора. Отворят ли я, на бял свят ще излязат наяве много зловещи истини. В това число и за собствения им произход и битие под чужда диригентска палка.

На този фон огромната въпросителна е дали в скандала с раздаването на олигарси на българско гражданство, лепнал огромно каолиновско петно върху държавата ни, премиерът Кирил Петков ще покаже кураж. И съответно ще подкрепи искането за пълна ревизия на раздадените досега тапии, което се очаква ДПС да внесе наново като промяна между първо и второ четене на законопроекта на МС. Фактът е един – ако желае да докаже, че наистина е еманципиран от Иво Прокопиев и носи „промяна“ в България и освобождаването й от хватката на олигарсите, както не веднъж и дваж се кле от парламентарната трибуна, Петков ще подкрепи промяната през управляващото мнозинство. Дано само не забрави за клетвите си, както във вторник се пробва да забрави за деветте папки със сигнали срещу Прокопиев, предадени му от ДПС в пленарната зала. 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички