Златанова: Усвояването на европарите е предизвикателство

Златанова: Усвояването на европарите е предизвикателство | StandartNews.com

София. „2014 година няма да бъде нулева при усвояването на евросредствата", това каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в ефира на Дарик радио. Тя коментира, че тази и следващата година се очертават като много интензивни години, за да усвоим оставащите от предишния програмен период 3 млрд. евро. Златанова допълни, че приключването и началото на програмните периоди са най-тежкият период от европейския бюджетен цикъл. "Предизвикателство е, убедена съм, че ще се справим с него", каза вицепремиерът. Заместник министър-председателят определи като "тежко манипулативно твърдение", че през 2014 г. няма да има европейски пари. По думите и още в края на първото полугодие ще може да започнат "най-важните интервенции" по субсидираната заетост, финансирани със средства по новата програма за развитие на човешките ресурси."Регламентите позволяват да използваме средства и преди официалното одобрение на оперативните програми. Помолила съм колегите министри, които имат оперативни програми, да задействат по-бързо сформирането на комитети за наблюдение – едно от условията за изразходването на средства", коментира Златанова.

След предаването на окончателния текст на Споразумението за партньорство с Европейската комисия, тази седмица, до края на юни ще бъдат предадени и окончателните текстове на оперативните програми. Страната ни ще разполага с 15 млрд. евро до 2020 г. Половината от тези средства – около 7 млрд. евро, са преките плащания в селското стопанство, а останалите над ще бъдат разпределени по оперативните програми.

Инфраструктурата, включително екологичната инфраструктура, транспортната и градската, ще се финансира с над 4 млрд. евро, а останалите 3 млрд. евро ще са за бизнес, образование, заетост, иновации, коментира вицепремиерът. "Това е разпределението, което съответства на общата цел на Европейския съюз за икономически растеж. Тези средства, които ЕС е отделил от бюджета, за да подпомага по-изостаналите държави, са посветени на икономически растеж и осигуряване на работни места, за да могат европейските граждани да живеят по-добре", коментира Златанова

Тя потвърди, че страната ни ще продължи да настоява градовете за подпомагане по програмата "Региони в растеж" да са 67. "Ще продължим да водим преговори, бихме могли да убедим Брюксел, че нивото на развитие на българските региони предполага по-съществено подпомагане на по-голям брой населени места, за да напреднат по-бързо", коментира още Зинаида Златанова. Вицепремиерът обясни, че ЕК настоява за по-голяма концентрация на усилията и залага на градове – "двигатели", които да издърпат след себе си останалите около тях. "Ние обръщаме принципа на концентрация и казваме, че това няма да ни свърши работа, регионите са много изостанали и трябва да бъдат подпомогнати по-равномерно", каза тя.

„Парите са един израз на солидарността, която ние получаваме от по-богатите страни, от регионите, които са по-напреднали", коментира още Златанова. Очаква се текстовете на споразумението да бъдат одобрени от европейските власти до края на лятото. „Истината е, че ЕК работи в момента по 28 споразумения, като България е в основната група за официалните версии. Важното е в самия документ да имаме добре разписани нещата, за да не се чудим след 3-4 години защо така е бързано и защо са разписани неща, които не са подходящи. България е по средата. ЕК започва да работи веднага, след като получи самите текстове", каза тя. Златанова допълни, че европейските избори не могат и не са заплаха за одобряването на споразумението и оперативните програми.

Вицепремиерът заяви, че препоръката в Доклада на Европейския парламент за спирането на европарите е едно изречение, включено с пропагандни цели. Зинаида Златанова каза, че „вече година опозицията се опитва да ни обясни, че ЕК ще ни спре парите. ЕК категорично отказа да влезе в този политически капан". По думите и това е поредният опит европейска институция да бъде използвана за вътрешнополитически цели, но той отново не е успял. В доклада, приет от Европейския парламент,се очертава как е изразходван европейският бюджет от институциите и държавите. „Няма държава от ЕС, която да не е спомената в този доклад за една или друга слабост", посочи Златанова. „Няма идеален, изряден в изразходването на европейските средства. Целта е да се придържаме максимално към правилата, а когато това не се прави – да се налагат съответните мерки", заключи тя.

Относно реформите в секторите образование и здравеопазване тя констатира, че те са очаквани от цялото общество през последните 10 години. „Разговорът с Европейската комисия продължи по-дълго, защото за последните 9 месеца нашето правителство трябваше да изработи стратегически документи в редица области, сред които са и образованието и здравеопазването", посочи Златанова и добави: „Знаете, че в тези сектори имаше страх и имитация на реформи. Смяташе се, че здравеопазването е за лекарите, а не за пациентите. Ние искаме да стане обратното."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай