Златанова: ЕС пуска парите за екология

Златанова: ЕС пуска парите за екология | StandartNews.com

Имам надежда, че до края на юли можем да отблокираме плащанията по ОП "Околна среда" (ОПОС). Това заяви пред БНР вицепремиерът Зинаида Златанова. Това са около 1 млрд. лева, напомни тя. Има много голям напредък по отстраняване на слабостите при обществените поръчки, организирани от общините, които доведоха до спирането на плащанията от страна на ЕС през ноември 2013 г., обясни вицепремиерът.

Неразплатените средства по ОПОС са в размер на 400 млн. лв., припомни шефът на управляващия орган по оперативната програма Спиридон Александров. Средствата ще бъдат разплатени след разблокиране на парите от ЕС. Те са както за приключили проекти, така и за тези, които се изпълняват, обясни Александров.

Активно се работи и по проверките, които трябва да се извършат за отстраняване на слабостите по проектите, финансирани по ОП "Регионално развитие", но отблокиране на средствата по нея ще стане вероятно през есента, каза още Зинаида Златанова.

Финансовата стабилност на България не е заплашена заради спрените евросредства по двете оперативни програми, обясни Златанова и посочи, че европейската солидарност е много важен източник за публични разходи. Няма никаква опасност за бюджета от гледна точка на европейските фондове и на това, което се коментира като актуализация в някои сектори, заяви още вицепремиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай