ЖП линия ще свързва Черно и Бяло море (ОБЗОР)

ЖП линия ще свързва Черно и Бяло море (ОБЗОР) | StandartNews.com

Правителствата на България и Гърция заседаваха в Бояна

Бърза жп линия ще свързва до две години Черно море с Егейско, популярно у нас и като Бяло. За това се договориха премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас. Гръцкият премиер бе на официално посещение у нас с петима свои министри и още толкова заместник-министри, които в понеделник взеха участие в съвместно заседание на двете правителства в резиденция Бояна.
„Договорихме се да откроим двете пристанища Александруполис и Бургас, като засилим сътрудничеството в сферата на транспорта с бърза жп линия, която ще свързва Егейско с Черно море", заяви пред журналисти след заседанието Алексис Ципрас.
По-късно министърът на транспорта Ивайло Московски обясни, че това е т.нар. проект sea-to-sea (море до море). „Колегите от Гърция работят по техния коридор Солун-Александруполис до Свиленград, където ние имаме вече изградена оперативна съвместимост с гръцките железници", каза Московски. На българска територия трасето е Свиленград-Симеоновград-Нова Загора-Карнобат-Бургас. От наша страна предстои да бъде изградена отсечката Карнобат-Бургас, като проектът за нея е включен в новата оперативна програма "Транспорт". На Гърция пък й предстои да електрифицира своето трасе.
На заседанието на двете правителства идеята за свързването с бърза жп линия на Черно море с Егейско се е разширила с договореното намерение да се изградят два големи логистични центъра или интермодални терманала в Александруполис и Бургас. В началото на септември по реализацията на проекта започва работа съвместна експертна група с представители от министерствата на транспорта, морската администрация и железниците на двете държави. „На базата на това, което се разработи и се уточнят детайлите, двамата министри ще отидем в Брюксел, за да видим такъв проект дали може да получи финансиране по плана Юнкер", съобщи Ивайло Московски.
"Сътрудничеството между България и Гърция е по-необходимо от когато и да е било с оглед на новите предизвикателства, поврати и неочаквани развития", заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас. По думите му регионът ни е център на напрежение и е дестабилизиран, но "България и Гърция са пример за конструктивни взаимоотношения и чрез сътрудничество могат да защитят интересите си". "Да вържем с жп линия двете морета - това би било много добър пример за добросъседство и за развитие на стокообмена", посочи премиерът Бойко Борисов.

Правят връзка между топлоцентралите „Марица изток 1" и „Неа Санта"

Нов далекопровод увеличава износа на ток

Ускоряват обявяването на конкурси за строител на газопровода от Стара Загора до Комотини

Нов електропровод от 400 кВ ще бъде изграден между топлоцентралите „Марица изток 1" и „Неа Санта". С проекта се цели засилване на търговията с електроенергия между България и Гърция. Това се казва в съвместно изявление на министрите на енергетиката Теменужка Петкова и Панос Скурлетис след заседанието на двете правителства в резиденция Бояна.
Темите от енергийната сфера са били централни за двете държави. Създаването на нови коридори за транспорт на природен газ и в частност изграждането на терминал за втечнен газ при Александруполис и интерконекторната връзка с България, са с многостранни ползи и ще укрепят позицията на двете страни на енергийната карта, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас. Премиерът Бойко Борисов пък призова за повече гъвкавост в енергийните проекти. „За разлика от страните от Вишеградската четворка, които имат шанса да са заобиколени отвсякъде от държави членки на ЕС и НАТО, ние с Гърция сме външни граници и трябва да се опитаме заедно да постигаме такива проекти и резултати, които да не изключват нито България, нито Гърция от тях", смята Борисов. България е представила идеята си за изграждане на газов хъб край Варна. От своя страна гръцкото правителство е посочило плановете си да превърне във важен логистичен център Александуполис. „При добра и координирана политика с Гърция газовият хъб може да има двоен успех", заяви Борисов. Той посочи, че нашата газопреносна мрежа е изключително осъвременена и добра, в нея са инвестирали над 20 млрд. лв. през годините. „На практика след Петрич тя влиза в гръцка територия, така че оттам нататък Гърция също ще бъде транзитна страна. А ние чрез интерконектора ще им помагаме, така че ако се развият в друга посока коридорите, също да имат капацитет и двете държави да бъдат защитени, че няма да бъдат заобиколени в тази сфера", каза Борисов. За интерконектора между двете страни двамата премиери са се договорили да се ускори обявяването на конкурси за строител на тръбопровода от Стара Загора през Хасково до Комотини. Първоначалният капацитет ще е 3.5 млрд. куб. м годишно с възможност да стигне 5 млрд

Искаме Балканите да са стабилни

Бойко Борисов, премиер

Всички министри и от България, и от Гърция полагат огромни усилия територията на двете страни да бъде място на сигурност, сътрудничество и просперитет. В условията на криза ние сме се проверили и винаги сме стояли едни зад други. В този регион има нужда от стабилност и независимо, че сме от различни политически семейства, имаме абсолютно единомислие във всички критични сфери. Колегата Ципрас ми заяви, че каквито и балкански формати да решим да направим в София, той предварително е дал съгласие за участие, така че да можем заедно с всички наши колеги и съседи да изградим едни стабилни Балкани. Защото тук най-бързо и най-естествено възникват конфликтите. Това го показва историята. Ние искаме да пазим мирът и стабилността.

Плевнелиев: Ще работим заедно като Франция и Германия

Сътрудничеството между България и Гърция може да се превърне в модел за Балканите, както са Германия и Франция за Европа, а двете страни имат потенциал да бъдат локомотив за развитието на целия регион. До това становище стигнаха днес президентът на България Росен Плевнелиев и премиерът на Гърция Алексис Ципрас, който проведе среща с държавния глава след съвместното заседание на двете правителства. В условията на актуалните предизвикателства, свързани с миграцията и борбата с тероризма, синхронът и сътрудничеството между България и Гърция са от стратегическо значение не само за региона, но и за цяла Европа, е подчертал президентът Росен Плевнелиев. Гърция продължава да бъде основен икономически партньор и инвеститор за България, като за периода 1996-2014 г. заема трето място по обем на инвестициите у нас след Холандия и Австрия.

Бойко покани Станишев на обяд

Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев присъства на официалния обяд, даден за гръцката делегация. "По време на официалния обяд с гръцката делегация продължихме дискусията за сътрудничеството ни в различни сфери като енергетиката, транспорта и туризма", написа в личния си профил във фейсбук министър-председателят Бойко Борисов. "Радвам се и че в неформален формат имахме възможност да обсъдим важни въпроси от регионален мащаб. Поканих и колегата Сергей Станишев да се присъедини към нас като председател на Партията на европейските социалисти. Въпреки различните политически идеологии, ние се обединихме около решения, които са от изключително значение за евроатлантическото развитие на региона", посочи Борисов.

Обменяме информация за сезонните работници

Обмен на информация за сезонните работници договориха министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и гръцкият й колега Георгиос Катругалос. Близо 80 000 българи работят сезонно в южната ни съседка. Според министър Русинова би било полезно преди старта на активния сезон да има двустранни инициативи, така че да се предоставя повече информация както на работниците, така и на работодателите.
Министър Русинова добави, че оценява стъпките, направени от гръцка страна за ускоряване на решенията за гръцките пенсии на българи. Гръцкият й колега я увери, че проблемът засяга и гръцките пенсионери и добави, че с промените, които се правят, е осигурена по-добра организация и работа на системата.
Българският министър на труда приветства инициативата да бъде организиран излет за български и гръцки деца със специални нужди или лишени от родителски грижи.

Правим общи туристически пакети за църкви и музеи

Милион българи посетили Халкидики, толкова са и съседите, гостували у нас

България и Гърция ще разработват общи туристически пакети с акцент върху посещения на културно-религиозни обекти. Те ще са предназначени за туристи от далечни пазари. За това се договориха министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на икономиката, развитието и туризма на Гърция Йоргос Статакис. През септември на експертно ниво ще започне подготовката на меморандум с конкретни теми и ангажименти за задълбочаване на сътрудничеството в областта на туризма. Министър Ангелкова е запознала гръцкия си колега със събитието, което българската страна организира съвместно със Световната организация по туризъм в София в периода 29 ноември - 1 декември. Министър Статакис се ангажира при възможност да присъства лично или форумът да бъде уважен от ресорен заместник-министър.
Рекорден брой български туристи са посетили през миналата година южната ни съседска - над 1 млн. българи са пътували предимно до Северна Гърция. Гръцките туристи идват основно в България за зимен туризъм, за миналата година броят им е малко под 1 млн. За първото 6-месечие на 2016 г. положителните данни се запазват, като над 520 хил. гърци са били в България и около 515 хил. българи са посетили Южната ни съседка.

Настояваме за членство в Шенген

За пореден път премиерът Бойко Борисов повдигна въпросът за наложителното приемане на страната ни в Шенген. „Макар че Гърция винаги ни е подкрепяла, надявам се сега при новите условия тази неправда да бъде решена", каза Борисов след съвместното заседание на правителствата на двете страни. Премиерът отчете, че в областта на отбраната между Гърция и България има абсолютен синхрон като държави членки на НАТО. Той обаче подчерта, че държим стриктно да се спазват правилата за единен Европейски съюз, в който има взаимопомощ, а не съюз „на две скорости". „Ние с Гърция сме на границата на ЕС и не е честно България да не е член на Шенген", коментира Борисов. „Когато говорим в един глас, ще ни чуят по-добре", заяви той и посочи, че има още много нерешени въпроси в областта на миграцията.

Наши фирми с интерес за бизнес у комшиите

В България има големи гръцки инвестиции, но напоследък се наблюдава и обратният процес - има засилен интерес на български фирми към Гърция, отбеляза гръцкият икономически министър Йоргос Статакис на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски. По този повод Лукарски направи предложение двете министерства да организират посещение в Атина на голяма бизнес делегация. „На фона на случващото се в Близкия Изток и в региона е необходимо икономическите и политическите ни отношения и интеграцията между България и Гърция да се задълбочат", смята Лукарски. Той посочи, че на ниво местна власт има отлично сътрудничество, особено между регионите на Южна България и Северна Гърция, но е желателно да се засилят връзките на ниво централна власт. Министър Статакис съобщи, че се обсъжда подобряване на пътната инфраструктура между двата региона, за да се подобрят още повече връзките в икономиката и туризма.

Убеждават фермерите да не затварят границата

Ще се положат всички усилия за предотвратяване на фермерските блокади на българо-гръцката граница, увериха премиерът Алексис Ципрас и неговите министри. Те се съгласиха, че подобни действия възпрепятстват взаимната търговия. През септември ще има и допълнителни двустранни срещи с гръцките фермери и синдикати, за да не се стига до затваряне на границата. Българското правителство пък се е ангажирало да предприеме действия срещу разливите на реки, които минават на територията на двете държави. Този проблем е най-сериозен с р. Марица, която предизвиква големи наводнения на гръцка територия и допълнителни разходи на правителството за компенсации на засегнатото население. Инструкцията е всички язовири през есента да са на 80% капацитет с 20% буфер, който да не позволява преливане на реките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай