Вторник,

Земеделският министър с ключов коментар за зърното

От: Агенция Стандарт -
599
Земеделският министър с ключов коментар за зърното
A
A
A

Обвиненията за партийни назначения в горския сектор, отправени от депутата от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев, са твърде вероятно подтикнати от личните му амбиции за развитие в този сектор, заяви в "Още от деня" министърът на земеделието Иван Иванов.

Той подчерта, че всички служители в горската система отговарят на определени изисквания и са професионалисти в системата. Земеделският министър изтъкна, че е неподходящ моментът, в който г-н Дунчев слага на преден план личните си приоритети, като по този начин подлага динена кора на коалицията.

"Мисля, че днес беше ясно казано от вицепремиера Нинова в разговор с Кирил Петков, че това не е позицията на коалиция "Продължаваме промяната", а личното виждане на г-н Дунчев, така че аз ще се въздържа от коментари по тази тема", допълни Иванов.

Според него промените в горския сектор, които се правят в момента, целят да бъде изгонена горската мафия.

За твърденията си, че мафията дърпа конците в Министерството на земеделието, г-н Дунчев трябва да представи съответните доказателства, категоричен е министър Иван Иванов.

По думите му информацията, която изисква г-н Дунчев, съдържа прекалено много лични данни, защитени по закон. При желание от негова страна, той би могъл да дойде в министерството и да се запознае с всеки един от хората, които са назначени там. В Министерство на земеделието екипът е смесен, в неговия състав влиза зам.-министър от "Продължаваме промяната", който отговаря именно за Изпълнителна агенция по горите и проверките, които извършва тя, допълни министър Иванов.

В горския сектор е сменен директорът само на едно горско предприятие - това в Сливен, уточни земеделският министър.

Според коалиционното споразумение Агенцията по горите трябва да бъде извадена от Министерство на земеделието и да мине на подчинение на МС. Законопроектът е подготвен и е депозиран в МС, коментира Иван Иванов и не изключи възможността амбициите на Александър Дунчев да са насочени към длъжността изпълнителен директор на Агенцията по горите, когато тя премине на подчинение на Министерски съвет.

По темата за изкупуването на зърното, министър Иванов подчерта, че се цели продоволствената обезпеченост на българското население.

"Вчера МС взе едно изключително важно решение да се отпуснат милиард и 100 млн. лева за изкупуването на различни зърнени култури - пшеница, царевица, слънчоглед, с което да гарантираме за една година напред наличието на такива храни в държавата, предвид случващото се в Украйна и хвърчащите цени на тези суровини", обясни той.

Ще се изкупува продукция на български производители на пазарен принцип през Софийска стокова борса, каза още той.

По думите му българският потребител не трябва да се притеснява от недостиг на жизненоважни продукти. Според него високите цени на олиото, краставиците и на някои други продукти се дължи на спекула и се работи тези цени да бъдат успокоени.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички