Зеленогорски: Трябва политическа воля за избор на съдебен инспектор

Зеленогорски: Трябва политическа воля за избор на съдебен инспектор | StandartNews.com

София. "Задължително е в парламента да се събере политическа воля за избора на съдебен инспектор. В съдебната ни система има достойни и професионални хора. Две години вече въпросът не е решен и РБ има волята да го реши. Трябва съдебна реформа, за да се даде увереност и на нашите партньори от ЕС, и на инвеститорите – чужди и български, и на гражданите, които заслужават прецизна съдебна система". Това каза в студиото на БНТ1 Найден Зеленогорски, съпредседател на ПГ на Реформаторския блок, заместник-председател на ДБГ и председател на комисията по регионално развитие в парламента.

На въпрос за постигнатото решение новините на турски език да се преместят от БНТ1 в БНТ2 и направените предложения от ПФ за назначения на заместник-областен управител на София и заместник-министър на отбраната, станали известни в петък, Зеленогорски каза, че това е компромисно за РБ решение. "От РБ направихме разумен компромис, защото не приемаме идеята изобщо да се махнат от БНТ новините на турски език", уточни Зеленогорски и каза, че предложението е отправено към ГЕРБ и предстои решение, за което той подчерта, че трябва да е в рамките на закона. Зеленогорски коментира, че не става дума за човешки права и РБ са се консултирали с експерти по медийни въпроси при формирането на позицията си. "Бих бил по-притеснен, ако падне правителството обаче и ако се наложи да правим избори през зимата", коментира той мотивите за
решението на Реформаторите.

Той обясни също, че в рамките на усилията на премиера Борисов и вицепремиера Кунева в Брюксел за освобождаване на средствата от еврофондовете и за важните стъпки към влизането ни в Шенген, които той определи като добър напредък, е нямало как да не се намери разумно решение от страна на РБ, което да държи стабилно управлението. "Наша задача е, вместо да тласкаме страната към нови избори, да осигурим стабилност и реформи в държавата", добави съпредседателят на ПГ на Реформаторите.

Той добави, че само за един месец е постигната актуализация на бюджета, влиза се от днес в гласуване на новия бюджет за 2015 година, нормализира се ситуацията с КТБ, което са знаци за стабилно управление, на което му е нужно стабилно мнозинство. "Подкрепата на ЕК е очевидна и за мен би било ужасяваща спирала да се допусне влизане в нови избори през зимата – до това не трябва да се стига", категоричен бе Зеленогорски.

Той каза, че се надява силно Бюджет 2015 да бъде подкрепен. Той носи пасивите на лошото управление преди нас и е възможният бюджет. "Бюджетният дефицит ще е до 3 процента, няма да влезем в свръхдефицит и финансови санкции от ЕК, осигурено е съфинансиране на европейските проекти като най-важен фактор за функционирането на българската икономика, той е социално насочен бюджет и в него има оптимизиране на разходите", посочи още Зеленогорски.

На въпрос дали има опасения, че РБ може да не получи субсидия от МФ, Зеленогорски каза, че няма такива опасения, защото документално всичко е ясно - коалицията се представлява от 5 партии и един представител на ГС, с което са се съгласили писмено новите партньори в РБ, присъединили се по-късно към коалицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай