Зеленогорски не се плаши от трудни решения

Зеленогорски не се плаши от трудни решения | StandartNews.com

Преди неговите 3 мандата градът бе червена крепост

Вече малцина си спомнят, че преди трите кметски мандата на Найден Зеленогорски Плевен бе смятан за червена крепост. Преди 16 г. сегашният депутат от Реформаторския блок детронира Румен Петков. На последния вот червените дори не издигнаха свой кандидат, а подкрепиха чужд.

Зеленогорски превърна за дълго време Плевен в син град. Градът можеше да си остане такъв до ден днешен, ако бившият "най-успешен кмет на СДС" не бе загубил вота срещу хирурга Димитър Стойков от ГЕРБ. Днес той очевидно се радва на своеобразен реванш, след като докторът бе свален от кметския стол именно от Георг Спартански - предишния дългогодишен председател на общинския съвет по времето на Зеленогорски.

Въпросните загубени от Зеленогорски избори от 2011 г., когато му се изплъзна четвъртият градоначалнически мандат в Плевен, остават спорни. 55-годишният Найден Зеленогорски е един от основателите на СДС в Плевен, факт, който бързо бе забравен, когато той се присъедини към партията на Меглена Кунева преди 4 г. С него от синята партия в града си тръгнаха емблематични лица, на местата им се настаниха "нови хора". Зеленогорски бе обявен за лицемер и отстъпник. Самият той определи решението си като трудно.

"След като подадох оставка, обмислях дали да изляза от политиката, или да подкрепя досегашен десен проект, или да участвам в нов десен проект", заяви тогава той за "Стандарт". "Реших, че след като 22 години от живота ми са минали в борба за свобода, демокрация и просперитет на държавата, е по-честно да я продължа", сподели той.
Зеленогорски е роден в плевенското село Садовец. Завършил е икономика в УНСС, специализирал е "Мениджмънт и маркетинг" в Холандия. Бил е шеф на пощата в Плевен и областен координатор на СДС от 1992 до 1997 г. На 19 април 1997 г. е избран за народен представител в 38-то Народно събрание. На местните избори през 1999 г. се кандидатира за кмет на Плевен от името на Обединените демократични сили (ОДС). През 2003 г. на втори тур печели с 31 355 гласа. На първи тур с малка разлика печели трети кметски мандат през 2007 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай